UUTISIA VILJAKETJUSTA

Käytännön Maamies: Kotimaisten öljy- ja valkuaiskasvien kysyntä on taattu

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 28.1.2021

Herne, härkäpapu, rypsi ja rapsi ovat jatkuvasti otsikoissa, oli sitten kyse uusien elintarvikeinnovaatioiden julkaisuista, ilmastoruokavaliosta tai kotimaisen valkuaisrehutuotannon kasvattamisesta. Erikoiskasveiksi luokiteltavat rypsi, rapsi, herne ja härkäpavut tuovat viljatiloille vaihtelun lisäksi myös tuottoa.

Käytännön Maamiehen vuoden ensimmäisessä lehdessä on julkaistu asiaa rypsin, rapsin sekä herneen ja härkäpavun sopimuksista sekä laatuhinnoitteluista.

Elintarvikkeissa kasviproteiinituotteiden tarjonta ja kuluttajan mielenkiinto tuotteita kohtaan on ollut jo useamman vuoden kasvussa ja kotimaisuudella on kysyntää näissä uusissa tuoteryhmissä. Elintarvikkeina suosiotaan lisänneet kasvivalkuaisraaka-aineet ovat monesti ulkomaisia kotimaisen tarjonnan puutteiden takia. Myös rehun täydennysvalkuaisen osalta Suomi on koko EU:n tapaan paljolti riippuvainen tuonnista, vaikka suurin osa perusvalkuaisesta saadaan kotimaisesta viljasta ja nurmirehusta. Täydennysvalkuaista ovat etenkin soija ja rapsirouheet ja eräät muut öljy- tai palkokasvituotteet

Kotimaassa rypsin, rapsin, herneen ja härkäpavun hinnoittelu seuraa suurilta osin samoja ohjenuoria kuin viljakaupassa. Myyntitulon merkitys muuttuvassa maatalouspoliittisessa ympäristössä on vuosittain yhä merkittävämmässä asemassa. Tuotteet hinnoitellaan julkisesti ja niiden hinnat voi kiinnittää tai sopimuksia tehdä ostajien tarjoamien sopimusmallien mukaisesti.

Palkokasveja myös elintarvikemarkkinoille

Rehuhernettä ja härkäpapua ostavat lähes kaikki suurimmat viljanostajat. Määrällisesti suurin tarve on rehutaloilla, mutta myös elintarviketeollisuus seuraa kiinnostuneena palkokasvimarkkinoita.

Valkuaiskasvitase tekeillä

Luonnonvarakeskus alkaa vuoden 2021 alusta keräämään laajemmin tietoa myös herneen ja härkäpavun ostoista-, käytöistä- ja varastoista. Uuden tiedonkeruun avulla Vilja-alan yhteistyöryhmä alkaa maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Vauhtia Viljaketjuun hankkeen puitteissa tekemään valkuaiskasvitasetta, jonka avulla pystytään arvioimaan markkinoiden toimintaa sekä tuotteiden saatavuutta.

Lue koko juttu alta

Kotimaisten öljy- ja valkuaiskasvien kysyntä on taattu
1.8 Mt, päivitetty 28.1.2021