UUTISIA VILJAKETJUSTA

Strategie grains: EU:n päivitetty kauratase 2020/21

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 29.12.2020

EU:n kauran vienti on ollut tahmeaa suuren tarjonnan seurauksena

Strategie grains päivittä kauden 2020/21 kauratasetta joulun alla. Tuotantoennuste kaudelle nousi hieman Tanskan ja Suomen nostaessa virallisia tuotantoennusteita. Ruotsin ennusteiden lasku tasoitti nousua EU:n tuotantoennusteen jääden näin 9,5 miljoonan tonnin tasolle. Ennuste on 1,5 miljoonaa tonnia suurempi kuin vuonna 2019. 

Kauran elintarvikekäytön ennuste pysyy 1,6 miljoonassa tonnissa, mikä olisi toteutuessaan 90 tuhatta tonnia suurempi kuin viime kaudella. Rehukäyttöennusteeseen tehtiin päivityksiä viime ennusteesta. Käyttöennustetta on nostettu Suomessa, Ranskassa ja Espanjassa, mikä nostaa ennustetta yhteensä 20 tuhatta tonnia viime kuusta. Käyttöennuste nousee 1,3 miljoonaa tonnia viime kaudesta 10,4 miljoonaan tonniin.

EU:n sisäisen kaurakaupan ennustetaan pysyvän noin 1,1 miljoonassa tonnissa. Puolan ja Latvian lisääntynyttä vientiä tasoittaa UK:n, Ruotsin ja Suomen viime kuusta pienentyneet vientiennusteet. Viime kauteen verrattuna EU:n sisäinen kaurakauppa jää 130 tuhatta tonnia pienemmäksi Saksan ja Espanjan tuontitarpeen pienentyessä. Kauran vienti EU:n ulkopuolelle on ollut tahmeaa, ja viennin ennustetaan jäävän viime kaudesta selkeästi.

Suuren tuotantoennusteen ja pienentyneen viennin seurauksena EU:n kauravarastojen ennustetaan kasvavan. Etenkin rehulaatuista kauraa on paljon saatavilla, mutta elintarvikelaatuisen kauran suhteen taseen tilanne on tasapainoisempi.