UUTISIA VILJAKETJUSTA

Globaali rapsikauppa käy kuumana

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 14.12.2020

Rapsikauppa on tuoreimpien ennusteiden mukaan 9 % suurempaa heinä-kesäkuussa kuin vuotta aikaisemmin.

EU:n oma tuotanto ei pysty vastaamaan alueen kysyntää, joten tuontitarve on yhä suuri. Tuotavaksi arvioidaan tällä kaudella 6,4 milj. tn, josta suurin osa Ukrainasta. Myös Kanadasta ja Australiasta tuodaan huomattavia määriä rapsia EU:n sisälle.

Soijan hintojen nopea kohoaminen sekä tärkeimpien kasviöljyjen, kuten palmuöljyn ja auringonkukkaöljyn, tarjonnan tiukkeneminen lisäävät entisestään rapsin kysyntää. Tämä lisää mm. Arabiemiirikunnan rapsin kysyntää tällä markkinakaudella.

2020/21 EU28 ennustetaan tuottavan 16,69 milj. tn rapsia. Venäjän ja Ukrainan ennustetaan tuottavan 5,28 milj. tn ja Kanadan 19,3 milj. tn rapsia. Varastot tippuvat 8 miljoonasta tonnista alle 7 miljoonaan tonniin.

Kiinassa rapsin tuontiennuste palautui viime kaudella tuontien jäädessä totutusta. Kanadan ja Kiinan välinen kauppakiista vähensi viime kaudella tuonteja merkittävästi. Tavallisesti kanadalaista canolaa on ollut 85-95 % Kiinaan tuodusta rapsista. Tällä kaudella tuontia on ollut heinä-lokakuussa 0,96 milj. tonnia kuin vuotta aikaisemmin samaan aikaan tuontia oli vain 0,56 milj. tonnia. Tuotu rapsi / canola on tällä kaudella tullut Kanadan lisäksi Venäjältä.  

Lähde: OIL WORLD / ISTA Mielke GmbH - Independent analysts and forecasters