UUTISIA VILJAKETJUSTA

Strategie grains: Rapsitilanne yhä tiukka

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 13.11.2020

Strategie grains ennustaa rapsin varastojen jatkavan pienentymistään EU:n alueella. Tuontimäärät jäävät tuoreimman ennusteen mukaan hieman viime kaudesta.

Viime viikkoina rapsin hinnat ovat olleet jyrkemmässä nousussa maailmalla kuin EU:n alueella. Tämän seurauksena australialainen ja kanadalainen rapsi ovat menettäneet kilpailukykyään ja houkuttelevuuttaan EU:n länsisatamien läheisyydessä sijaitsevissa puristamoissa. Tämän ei pitäisi vaikuttaa lyhyellä aikavälillä tehtaiden käyttömääriin, sillä tarvittavat raaka-ainemäärät on vuodelle 2020 jo varmistettu. Globaalien hintojen nousu voi vaikuttaa markkinakauden loppupuolella rapsin murskattavan määrän laskuun EU:ssa, etenkin kun soijan ja auringonkukan näkymät ovat paremmat.

Hintatason muutos yhdistettynä biodieselin kysynnän laskuun useammassa EU valtioissa vallitsevien liikkumisrajoitusten kanssa on laskenut rapsin murskearvioita. Toisaalta lasku on hillittyä, sillä mm. Saksassa ja Pohjois-Euroopan maissa murskeen tuotantomäärät ovat kasvaneet.

Samanaikaisesti rapsin tuontiennusteet Kanadasta, Australiasta ja Ukrainasta kaudelle 2020/21 ovat laskeneet. Vaikka tuontiennusteet ovat laskeneet, pysyy kokonaistuontiennuste hyvin korkeana 5,9 milj. tonnissa. Tämä olisi toteutuessaan toiseksi korkein sitten vuoden 2019/20 ennätyksellisen suuren tuontimäärän.

Strategie grains EU Rapsin ennusteet 2020/21

  • Tuotantomäärä 1,6 milj. tonnia
  • Tuonti 5,9 milj. tonnia
  • Käyttö 23,7 milj. tonnia
  • Vienti 0
  • Loppuvarasto 1,1 milj. tonnia