UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljan hometoksiinipitoisuudet matalia

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 5.10.2020

Haasteellisesta kasvukaudesta, jälkiversonnasta ja moneen kertaan sateen keskeyttämistä sadonkorjuuolosuhteista huolimatta viljan hometoksiinitilanne näyttää olevan hyvin hallinnassa.

VYR hometoksiiniseurannan tähän mennessä analysoiduissa näytteissä DON-toksiinin pitoisuudet ovat yleisesti olleet selvästi alle raja-arvojen kaikilla viljoilla. Yksittäisissä kauranäytteissä on ainoastaan havaittu lähellä raja-arvoa ja yksi näyte yli elintarvikeraja-arvon analysoitu näyte. Näytteet ovat peräisin pääasiassa elo-syyskuun vaihteessa puiduista sadoista. Tilannekuva tarkentuu analyysien edetessä. Yhteensä tähän mennessä VYR:n toteuttamassa seurannassa on analysoitu 59 viljanäytettä suunnitellusta 170 näytteestä. 

Aiemmin syksyllä VYR ennakoi, että viljan puintien viivästyminen jälkiversonnan takia olisi lisännyt riskiä sadon laadun heikentymiselle ja punahomeen toksiinien muodostumiselle. Toistaiseksi nämä riskit eivät ole siis realisoituneet, mutta on huomioitava, että paljon näytteitä, erityisesti myöhäisistä puinneista on vielä analysoimatta. 

Viljasadon laatua voidaan parantaa lajittelulla ennen kaupan tai teollisuuden vastaanottoon viemistä tai käyttöä kotieläinten ruokinnassa. Korkeat toksiinipitoisuudet ovat yleensä kevyissä, punahomeen surkastuttamissa jyvissä. Hyviä ja huonoja eriä ei kannata sekoittaa keskenään. Sadon toksiinien pikamittaus kannattaa tehdä epäilyttävistä eristä. Viljan hometoksiinianalyysejä tekevät muun muassa Ruokavirasto, Luonnonvarakeskus, Eurofins, Suomen Viljava Oy, Västankvarnin koetila sekä teollisuuden ja kaupan viljan vastaanotto. 

Ohjeet edustavaan viljan näytteenottoon ja hometoksiinien hallintaan: www.vyr.fi/fin/viljelytietoa/huoneentaulut/suomeksi/


Lisätietoja: Sari Peltonen, VYR laatutyöryhmän puheenjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto, p. 0503414406, sari.peltonen a proagria.fi; Veli Hietaniemi, Luonnonvarakeskus Luke, p. 0295326126, veli.hietaniemi a luke.fi; Elina Sieviläinen, Ruokavirasto, p. 0295326126, ; Mirja Kartio, Ruokavirasto, p. 0405345510, mirja.kartio a ruokavirasto.fi.