UUTISIA VILJAKETJUSTA

Näytepyyntö: Tuomikirvaennuste 2021

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 23.10.2020

Kesällä 2020 päästiin tuomikirvojen kanssa helpolla. Talvimunaennusteen mukaisesti kotimainen kirvakanta oli niukka eikä lisäystä tullut merkittäviä määriä kaukokulkeumana. Lisäksi kirvojen luontaisia vihollisia esiintyi kasvustoissa melko runsaasti.

Nyt on ajankohtaista selvittää kotimaisen tuomikirvakannan runsaus eli kerätä näytteet vuosittaista tuomikirvaennustetta varten. Ennuste perustuu tuomikirvojen talvimunien laskentaan ja sitä varten tarvitsemme näytteitä tuomen silmuista ympäri Suomea. Mitä enemmän näytepisteitä on, sitä kattavampi ja luotettavampi ennuste kotimaisen tuomikirvakannan suuruudesta olisi luvassa. Liitteenä olevasta kartasta näkyy viimevuotisten näytteiden kattavuus. Näytteitä toivotaan vanhojen näytepaikkojen lisäksi erityisesti katvealueilta.

Tuomenoksat pitäisi kerätä ja lähettää Jokioisille marraskuun aikana. Tuomenoksat kootaan vähintään kolmesta, mielellään viidestä pellon läheisyydessä kasvavasta tuomesta. Kunkin puun oksaniput sidotaan erillisiksi nipuiksi. Noin 50-60 cm:n mittaisia oksia tarvitaan kustakin tuomesta 20-30 kappaletta. Näytteet kerätään puun joka puolelta normaalilta ulottuma-korkeudelta Varmistattehan ennen näytteenottoa, että oksat ovat tuoreita ja että puu varmasti on tuomi (ks. näytteenotto-ohjeet). Jokaisesta näytteestä pitäisi löytyä vähintään 100 elävää silmua.

Alla on löydettävissä talvimunien laskentaohje ja -lomake siltä varalta, että haluatte laskea talvimunat itse. Omatoimisen laskennan tulokset lähetetään samaan osoitteeseen kuin näytteetkin. Ohjetta on ehdottomasti noudatettava ja munat laskettava aina sadasta silmusta puuta kohti. Itse laskettaessa on myös aina ilmoitettava, montako silmua on kaiken kaikkiaan tarkastettu ja onko tuloksessa jo huomioitu todennäköinen elossasäilyvyysprosentti. Näytteitä ja talvimunien laskentatietoja voi lähettää useammastakin paikasta, kunhan niihin on merkitty selkeästi näytteenottopaikat. 

Kaikille oksia lähettäneille lähetetään omien näytteiden laskentatulokset ja uusi tuomikirvaennuste heti niiden valmistuttua tammikuussa 2021. Liittäkää siis näytteiden mukaan tieto näytteenottopaikasta (paikkakunta) sekä yhteystiedot (sähköpostiosoite).

Näytteet toimitetaan osoitteeseen: 

  • Erja Huusela-Veistola, Luonnonvarakeskus (Luke), Planta/Tietotie 4, 31600 Jokioinen
  • (puhelinnumero paketti-ilmoitusta varten: 040 1498 332) 
Tuomikirvaennuste näytteenotto ja laskentaohjeet
225 kt, päivitetty 23.10.2020
Tuomikirvan talvimunien laskentalomake
12 kt, päivitetty 23.10.2020
TuomikirvaEnnuste2020 72dpi
687 kt, päivitetty 23.10.2020