UUTISIA VILJAKETJUSTA

Syysvehnää on kylvetty runsaasti poikkeuksellisen lämpimässä säässä

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 29.9.2020

Kauran laatu on yllättänyt viljelijät positiivisesti. Muut viljat ovat olleet laadultaan heikompia.

Uudellamaalla puinnit ovat lähes valmiit. Huolta on aiheuttanut mallasohran itävyys. Kaikkien viljojen hehtolitrapaino vaikuttavat viime vuotta matalammilta. Vehnän laadut olivat hyviä puintikauden alussa, mutta laatutappiota on tullut puintikauden venyessä.  Satotaso on ollut kauralla hyvä. Vehnä- ja ohrasato jäävät tavallisesta noin 10-20 %. Öljykasvien laatu ja satotasot ovat vielä arvoitus, mutta satotasot jäävät alueittain lähes puoleen tavanomaisesta.

Varsinais-Suomessa puidut viljat ovat olleet kevyitä. Mallasohran laatukriteereitä täyttäviä eriä on ollut vähän. Puinnit ovat valmiit yksittäisiä lohkoja lukuun ottamatta. Viljasato oli tänä syksynä alueella huono. Öljykasvi- ja härkäpapupelloista tullaan jättämään puimatta osa rikkaongelmien ja huonon sadon takia. Syysvehnää on kylvetty paljon. Kahukärpäsiä on havaittu syyskasvustoissa.

Kymenlaaksossa vehnä- ja ohrasato jää useita kymmeniä prosentteja totutuista satotasoista. Laadullisesti kaurat ovat olleet positiivinen yllätys. Vehnässä on ollut paljon pieniä jyviä, mikä tekee näistä eristä rehulaatuisia. Myös ohra on ollut laadultaan heikkoa. Syysvehnien kylvöjä on edelleen jatkettu ja ala kasvaa aiemmin oletetusta hieman. Syksyn rikka- ja juolavehnätorjuntoja päästäneen tekemään edellisvuosia enemmän kelien parantuessa.

Satakunnassa öljykasvien sadon pelätään jäävän totutusta jopa puoleen. Loppuviikon lämmin säätila nopeutti öljykasvien valmistumista, mikä antaa hieman toivoa sadon laadun parantumisesta. Ohra on kärsinyt kesän kuivuudesta selvästi eniten. Mallasohran laatuvaatimuksia täyttäviä eriä on hyvin vähän. Kevätvehnät olivat laadultaan hyviä, vaikka satotasot eivät olleet korkeat.

Päijät-Hämeessä vaihtelu sadon määrässä ja laaduissa on ollut suurta.  Puintien venyminen on aiheuttanut vehnälle ja ohralle laatutappiota. Myös erittäin hyviä viljaeriä on silti puitu alueelta. Puinnit ovat edenneet ennätyksellisen nopeasti lämpimässä poutasäässä.

Pirkanmaalla on paljon valkuais- ja öljykasveja vielä puimatta. Kaurasato on ollut kohtalainen. Vehnän sato jää viime vuodesta selvästi. Ohraa vielä paikoin puimatta ja sato on vaihtelevaa.

Etelä-Pohjanmaalla hehtolitrapainot ovat kääntyneet laskuun. Aikaisemmin puidussa sadossa laadut ovat olleet vielä hyviä. Satomäärät ovat olleet parempia kuin mitä aikaisemmin pelättiin. Kevätvehnä ja ohra jäävät silti selvästi keskimääräisestä.  Härkäpapua saattaa jäädä suuria määriä puimatta, sillä kasvustot ovat yhä vihreitä. Myös hernettä tulee jäämään puimatta. Ensimmäisiä rypsipeltoja on puitu ja sato on ollut vaihtelevaa. Öljykasvien puinnit venyvät pitkälle lokakuun loppupuolelle.

Pohjanmaalla viljojen hehtolitrapainot eivät ole jääneet keskimääräisestä. Kaikkia viljalajeja on vielä puimatta yksittäisiä lohkoja, mutta kasvustot ovat useimmiten säilyttäneet hyvin puintikuntoisuutensa. Myös öljykasvien ja valkuaiskasvien parhaiden lohkojen puinti on alkanut, mutta niiden joukossa on myös paljon lohkoja, joiden tuleentumista joudutaan vielä odottelemaan. Epävarmin tilanne on härkäpavulla, jossa löytyy vielä paljon heikkosatoisia kasvustoja, joiden tuleentuminen on pahasti myöhässä.

Keksi-Pohjanmaalla satotasot ovat olleet arvioiden mukaan keskimääräiset. Kevätviljoilla hehtolitrapainot ovat olleet hyvät. Myös ohran jyväpaino on ollut hyvä. Kesän kuiva jakso aiheutti Keski-Pohjanmaalla alueittain jälkiversontaa. Sadon alentuminen on arvioiden mukaan pelättyä pienempi. Alueiden satoerot olivat varsin merkittäviä Keski-Pohjanmaalla. Kokonaisuutena kasvukausi oli varsin hyvä.

Pohjois-Pohjanmaalla ohrasadon määrä on ollut keskimääräinen. Kaurasato on ollut keskimääräistä parempi. Hehtolitrapainot ovat olleet kummallakin viljalla hyvät.

Keski-Suomessa vehnä- ja ohrasato jää keskimääräisestä, mutta kaurasato on tavallista suurempi. Viljat ovat varsin kevyitä ja tummia, mikä voi kertoa homeongelmista.

Pohjois-Savossa viljat ovat hieman tavallista kevyempiä. Syyskylvöjä on tehty alueella todella vähän. Viljasato jää arvioiden mukaan 10-15 % keskimääräisestä kaikilla kevätviljoilla.

Pohjois-Karjalassa sadon laatu ja määrä on arvioiden mukaan tavanomainen. Syyskylvöjä on tehty vähän, johtuen hanhiriskistä.

Kartta puituna 28 9 2020

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.