UUTISIA VILJAKETJUSTA

Glyfosaatin käyttö ennen puintia on ostosopimuksilla kielletty

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 1.9.2020

Kasvukausi on ollut säiden suhteen poikkeuksellinen. Kostean ja lämpimän loppukesän aiheuttama runsas sivuversojen määrä aiheuttaa päänvaivaa laajalti läpi Suomen. Varsinkin ohra- ja kaurapellot ovat muuttuneet vihreiksi elokuun aikana. Nyt kasvustot tuleentuvat epätasaisesti ja päätös puintien aloittamisesta on vaikea.

Glyfosaatin käyttö viljan pakkotuleennuttamiseksi on kielletty. Pakkotuleennuttamisen seurauksena viljasato menettää kauppakelpoisuutensa. Lisäksi sekä viljan ostosopimukset että teurastamot ja meijerit kieltävät glyfosaatin käytön ennen puintia juolavehnän torjunnassa, vaikka se myyntipäällystekstien mukaan on sallittu rehuohralla ja -kauralla sekä rypsillä ja rapsilla. Elintarvikeviljassa ja siementuotannossa glyfosaatin käyttö on aina kielletty ennen puintia. 

Glyfosaatilla käsitellystä kasvustosta ei kannata ottaa siementä myöskään omaan käyttöön ,sillä itävyys on voinut kärsiä käsittelystä. Glyfosaatilla käsitellyn kasvuston olkia ei voida käyttää eläinten rehuksi.

Tukes muistuttaa kasvinsuojeluaine glyfosaatin käyttö viljan pakkotuleennuttamisessa on kielletty

Glyfosaatti on tehoaine, jota käytetään rikkakasvien torjuntaan tarkoitetuissa valmisteissa. Glyfosaattivalmisteita on hyväksytty käytettäväksi rikkakasvien torjuntaan puutarhoissa, pelloilla, metsässä ja viljelemättömillä alueilla.  Valmisteiden myyntipäällyksestä ilmenee tarkat ohjeet, mihin tarkoitukseen valmistetta saa käyttää. Tiedot Suomessa hyväksytyistä kasvinsuojeluaineista löytyvät Tukesin ylläpitämästä kasvinsuojeluainerekisteristä.