UUTISIA VILJAKETJUSTA

Muutamia lohkoja enää kylvämättä – nyt toivotaan sadetta

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 4.6.2020

Suomen kylvöt ovat loppumetreillä. Rikkatorjuntaa on jo alettu tekemään kevätviljoille ja korrensääde käsittelyjä rukiille. Loppujen kylvöjen tasaisen orastumisen takaamiseksi kaivataan vettä.

Varsinais-Suomessa kasvukausi on edennyt vauhdilla lämpösumman kertymisen myötä. Viime viikolla kylvetyt pellot orastuvat nyt jopa alle viikossa. Kasvustot ovat vaihtelevia, osa on kärsinyt ensin märkyydestä, tämän takia pellon pinta on kuorettunut. Viikonlopulle toivotaan sadetta, varmistamaan viimeisten kylvöjen nopeaa orastumista, mutta toisaalta Salon seudulla osan lohkoje kuivumista odotetaan yhä. Syysviljoilla on alettu jo torjumaan rikkakasveja sekä aikaisin kylvetyillä kevätviljoilla. Öljykasveilla on havaittu kirppoja. Tuholaisia havaittu myös herneellä ja viljoilla. Koska kylvöaika oli pitkä, n. 6 viikkoa, odotetaan myös puintiajasta pitkää. Syysohrat ja -rukiit ovat tulossa juuri tähkälle.

Uudellamaalla kasvukausi on edennyt hyvin ja kylvöjä on viimeistelty aurinkoisessa säässä. Kasvustot ovat ottaneet isoja harppauksia ja myöhemmätkin kylvöt orastuivat nopeasti. Kasvu on ollut reipasta viimeisen viikon aikana. Syysrukiit ovat tulleet tähkälle ja syysvehnät ovat korrenkasvu vaiheessa. Syysviljojen rikkatorjuntaa tehdään, kuten myös aikaisin kylvettyjen kevätviljapeltojen rikkakäsittelyjä.

Satakunnassa kasvukausi on edennyt kuluneella viikolla hyvin. Viime päivien lämpö on nopeuttanut kasvua. Savisemmilla mailla on ollut kuorettumista. Sateet alkavat olla tervetulleita. Tuholaisia näkyy, niin vilja, kuin myös öljykasveillakin. Laikkutauteja (verkko ja pistelaikku) näkyy oraissa runsaasti.

Päijät-Hämeessä syysviljat on kasvaneet hyvin, kun on alkanut kertymään lämpösumma. Kevätviljat alkavat hiljalleen kärsimään kuivuudesta. Kuivuudesta johtuen öljykasvit eivät ole paikoin itäneet. Syysviljoille on alettu ajamaan korrensääteitä. Rikkaruiskutuksia on alettu tekemään aikaisimmille kevätviljalohkoille.

Pirkanmaalla viljat ovat orastuneet hyvin. Hiesumailla on ollut jonkin verran kuorettumista, jota on jouduttu rikkomaan orastumisen varmistamiseksi. Sateita ei ole saatu ja niitä odotetaan kuumeisesti.

Kymenlaaksossa on viimein alkanut kertymään lämpösummaa, joten kasvun odotetaan lähtevän nyt kunnolla käyntiin. Nyt tasaista orastumista alkaa haittaamaan kuivuus.

Keski-Suomessa mietteitä on herättänyt kevään kaksijakoisuus. Kylvöt alkoivat jo toukokuun alussa, mutta pysähtyivät pariksi viikoksi. Loppukuu olikin sitten loistavaa kylvöjen kannalta. Ensimmäisten kylvöjen oraat nousivat pintaan n. 16 pv kylvöstä tasaisina kasvustoina, eikä pohjoisissa osissa maakuntaa ollut kuorettumisongelmia. Eteläisessä Keski-Suomessa on ollut jonkin verran ja peltoja on jouduttu rikkomaan.

Pohjanmaalla lämpöä on ollut hyvin. Vettä kaivattaisiin nyt, kun aikaisimmat kylvöt aloittavat pensomisvaiheen. Kunnollista kastelevaa sadetta ei ole ollut lähes kolmeen viikkoon. Orastuminen ollut pääosin tasaista, vain kaikkein kuivimmissa pellon kohdissa on orastumisongelmia. Myös kuorettumat ovat vaivanneet jonkun verran niillä lohkoilla, jotka kylvettiin juuri ennen kevään ainutta sadejaksoa toukokuun alussa.

Etelä-Pohjanmaalla tehdään viimeisiä kylvöjä (kuminaa ja rypsiä). Ensimmäiset kylvökset orastuivat hyvin, mutta myöhäisemmät kylvöt eivät yhtä tasaisesti kuivuudesta johtuen. Nyt kaivataan vettä.

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan nautittu suotuisista olosuhteista. Orastuminen tapahtuu kolmessa päivässä.

Karjalassa on kuivaa ja sateita kaivataan.Pohjois-Karjalassa orastuminen on nopeaa, vaikka yöt ovat vielä viileitä. Kevät on noin viikon myöhässä. Kun alkuun päästiin, niin kylvökelit ovat olleet hyviä. Hanhien jäljiltä joudutaan kylvämään paljon uudestaan.

Pohjois-Savossa ensimmäiset kylvöt ovat oraalla. Kuivat maat ovat muokkautuneet alueella hyvin tänä vuonna. Kylvöt on tehty hyvissä oloissa, hieman normaaliajasta jäljessä, mutta kuitenkin vielä kohtuullisen hyvissä ajoin. Nyt toivotaan sadetta hyvä orastumisen ja etenkin nurmien kasvun kannalta. Lämpöä on riittänyt hyvin ja poutaa. Pientä sadetta kaipaillaan jo.

Kainuussa ollaan 1,5 viikkoa jäljessä tavanomaisesta kylvöaikataulusta. Orastuminen on alkuvaiheessa. Vedenpuute alkaa täälläkin vaivaamaan, jos sateeton kausi jatkuu.

5_2020 Kylvöjen eteneminen

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.