UUTISIA VILJAKETJUSTA

Pohjois-Euroopassa suotuisa alkukausi - Länsi- ja Keski-Euroopassa kuivaa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 20.5.2020

EU:n tasolla lähes kaikkien viljojen satoennusteet laskivat epäsuotuisten sääolojen takia. Eniten ovat kärsineet rapsi, syyohra ja -vehnä. Myös kevätohran ennusteita on laskettu lähes kaikissa EU maissa, mutta Espanjan hyvät sato-odotukset nostivat koko EU:n ohran tuotantoennustetta.

Laajalla alueella Länsi- ja Keski-Euroopassa sääolosuhteet ovat pysyneet lähes samoina kuin huhtikuussa; tavanomaista lämpimämpää, paljon auringon säteilyä ja riittämätön määrä sadetta täyttämään maan köyhtyneet vesivarannot. Romanian itäosissa ja läntisessä Ukrainassa tilanne on jo johtanut kasvustojen nuupahtamiseen ja enneaikaiseen lehtien vanhenemiseen.

Viime kuussa esitetty huoli kevätviljojen kärsiminen kuivissa olosuhteissa on lieventynyt. Toisaalta orastuneet kasvustot eivät ole myöskään parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Suotuisia olosuhteita viljoille on ollut viime kuussa Pohjois-Euroopassa, Atlantin ja Välimeren rannikoilla.

Puolassa lämpötila on pysytellyt pitkän aikavälin keskiarvoin mukaisena. Muutama kylmä jakso osui maahan hutikuun alkupuoliskolla, jolloin lämpötila laskin -4℃:seen. Sadetta on tullut 75 % vähemmän, kuin mitä tavallisesti, mikä on johtanut maan kuivumiseen. Huhtikuun lopussa ja toukokuun alussa saatiin hieman sateita, mikä on helpottanut pintamaan kuivuutta.

Saksassa huhtikuussa oli ennätyksellisen kuivaa. Alueittain sateita ei saatu viime kuun aikana lainkaan. Maa on erittäin kuiva, mikä on johtanut jo syysviljojen satoennusteiden laskemiseen. Kevätviljat eivät vielä ole kärsineet. Seuraavien viikkojen aikana tarvitaan riittäviä sateita pitämään kevätviljojen kehitys hyvänä.

Tanskassa ja Ruotsissa huhtikuun lämpöaallon jälkeen maissa on nyt palattu tavanomaisiin olosuhteisiin. Syys- ja kevätviljat ovat kumpikin nauttineet erittäin suotuisista kasvuolosuhteista. Huhtikuun poikkeuksellinen lämpökertymä ja maan riittävät vesivarat ovat nostaneet satoennusteet kummassakin maassa lähelle ennätyssatoja.

Baltiassa lämpötilat olivat huhtikuun puoleen väliin asti poikkeuksellisen korkeita, mutta laskivat nopeasti huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa tavallista kylmemmiksi. Lämpötila laski useamman kerran alle 0⁰C, toukokuun puolella. Liettuassa ja Latviassa sadetta on saatu keskimääräistä vähemmän. Syysviljat ovat Baltiassa hyvässä kunnossa ja maan vesivarannot riittävät. Kevätviljat ovat saaneet suotuisia sateita edesauttamaan kasvua.