UUTISIA VILJAKETJUSTA

Valkuais- ja öljykasvien tuotantosidonnaiseen palkkioon 3 miljoonan euron lisäpanostus

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 21.4.2020

Koronaviruksesta johtuvien poikkeusolojen takia tukijärjestelmiin tehdään muutoksia. Valkuais- ja öljykasvien viljelyyn ohjataan lisäpanostusta. Suomi on myös saanut luvan alentaa herneen ja härkäpavun siementen itävyysvaatimusta.

Maa- ja metsätalousministeriö, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) ovat sopineet lähes kolmen miljoonan euron lisäyksestä EU:n valkuais- ja öljykasvien tuotantosidonnaiseen palkkioon vuodelle 2020. Pian alkavalla kasvukaudella EU-palkkion kokonaismäärä valkuais- ja öljykasveille kasvaa siten yli 40 prosentilla yhteensä 9 miljoonaan euroon.

Valkuaiskasvien tuotantomäärän lisääminen on ollut viime vuosina yksi esille nostetuista maatalouspolitiikan tavoitteista niin EU-tasolla kuin meillä Suomessa. Tällä hetkellä erityisesti covid-19 -epidemian aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa kansallisen huoltovarmuuden kehittämiseksi kartoitetaan ja käytetään kaikki mahdolliset toimenpiteet.

Suomelle myönnetty lupa herneen ja härkäpavun itävyysvaatimusten alentamiseen

Ruokavirasto voi sertifioida alennetulla itävyydellä yhteensä 130 000 kiloa härkäpavun ja 240 000 kiloa herneen sertifioitua siementä tietyistä lajikkeista. Erien itävyyden tulee olla vähintään 70 prosenttia.

Asiaan liittyvä maa- ja metsätalousministeriön asetus tulee voimaan 22 huhtikuuta ja se on voimassa 30 kesäkuuta saakka.

 Maa- ja metsätalousministeriön tiedote