UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kevätkylvöt starttasivat viikkoa aikaisemmin keskimääräisestä aikataulusta

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 28.4.2020

Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla on suotuisilla alueilla päästy kylvämään viikkoa tavallista aikaisemmin. Muualla Suomessa kevääntulo on normaalissa aikataulussa.

Maan etelä- ja keskiosissa pellot ovat kuivuneet poikkeuksellisen aikaisin kylvökuntoon. Syynä tähän on vähäluminen ja leuto talvi. Roudattoman talven takia Etelä-Suomen savimaat ovat muokkautuneet tavanomaista huonommin.

Kevätviljojen kylvöjä päästiin aloittamaan Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmalla alueilla viime viikolla ja kylvöt ovat vielä alkumetreillä. Aivan ensimmäisiä kylvöjä tehtiin Etelä-Suomessa jo pääsiäisen lämpöaallon aikaan. Kevätkylvöt ovat etenemässä tasaiseen tahtiin Etelä- ja Keski-Suomessa yöpakkasten ja viileiden säiden jarruttaessa suurempaa ryntäystä pelloille. Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Suomessa kylvöjen arvioidaan alkavan toukokuun puolivälissä.

Syysviljat ja nurmet ovat aloittaneet kasvunsa eteläisimmässä Suomessa. Huhtikuussa päivälämpötilat ovat vaihdelleet ja yöpakkasia on esiintynyt koko maassa, mikä on estänyt kasvustojen voimakkaamman kasvuunlähdön. Pohjois-Suomessa kasvustot ovat vielä lepotilassa tai lumen peittämiä.

Syysviljat ovat talvehtineet tyydyttävästi tai hyvin suurimmassa osassa maata. Talvehtimisongelmia on havaittu ainoastaan Uudenmaan ruiskasvustoissa sekä Varsinais-Suomen ja Etelä-Suomen rannikkoalueen syysvehnäkasvustoissa. Syysöljykasvit ovat selvinneet talvesta hieman syysviljoja heikommin. Tavanomaista heikommin talvehtineita kasvustoja on Etelä-Suomen rannikkoalueella, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella. Roustevaurioita esiintyy paikoitellen Etelä-Suomessa.

Syysviljojen ja -öljykasvien kevätlannoitukset aloitettiin jo huhtikuun alkupuolella Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Maan sisä- ja pohjoisosissa kevätlannoitukset käynnistyivät viime viikonloppuna tai ovat käynnistymässä lähipäivinä. Maan itäosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa nurmien lannoitukset aloitetaan ensi viikolla.

ProAgria Kasvutilannekatsaus 28.4.