UUTISIA VILJAKETJUSTA

Ohravarastojen ennustetaan kasvavan kuluvalla ja tulevalla kaudella EU:ssa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 12.3.2020

Strategie grains povaa suuria ohravarastoja ja tahmeaa ohran liikkumista EU:ssa. Kaudella 2019/20 EU:n onnistuneen vehnän viennin ennustetaan jäävän tulevalla kaudella 2020/21 Venäjän vehnän viennin jalkoihin.

Koronavirus on aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla. Maailman markkinoiden epävarmuus ja raakaöljyn hinnan romahtaminen heijastuu myös viljamarkkinoihin. Viime kuusta viljojen hinnat ovat romahtaneet globaalisti: vehnä 10-15 $/tn, ohra 15-20 $/tn ja maissi n. 10 $/tn.

EU:n (+ UK) tuotanto ja käyttöennusteisiin ei hintaromahdus ennusteen mukaan tule vaikuttamaan. EU:n ei uskota pystyvän viemään kaudella 2020/21 yhtä paljon vehnää, kun kuluneella kaudella. EU:ssa on ollut hyvin märkää, mikä voi vaikuttaa laatuun sekä tuotantomääriin. Venäjälle ennustetaan valtavaa vehnäsatoa, mikä tulee syömään EU:n potentiaalisia vehnän vientimarkkinoita. Venäjän uuden kauden sadon hinnat ovat ennusteiden pohjalta jo nyt alhaisemmat kuin sadon 2019 hinnat. Tämä painaa vehnän maailman markkinahintoja alas. Helpotusta ennustetaan vasta puintikauden jälkeen, jolloin nähdään vehnän todelliset volyymit.

Ohran markkinanäkymät seuraavat tiukasti vehnää. EU:n ohran loppuvarastot paisuvat 2019/20 (etenkin Ranskassa) eikä helpotusta saada tulevalla kaudella. Vaikka ohralle siirtyy ennusteen mukaan käyttöä vehnältä, suuria määriä ei ennusteta vietäväksi.

Vehnä sg 12 3 2020
Ohra sg 12 3 2020
  • Lähde Strategie grains