UUTISIA VILJAKETJUSTA

Öljypellavasopimuksia tehdään vielä vuodelle 2020

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 27.2.2020

Öljypellava sopii erinomaisesti viljelykierron monipuolistajiksi. Tärkeä etu on pienet viljelykustannukset.

Öljypellavalla on varma kysyntä ja kaikki sopimusviljelty öljypellava ostetaan elintarvikkeiden ja rehujen jalostukseen. Kysyntää on jatkossakin. Öljypellavan viljelyala on viime vuosina ollut noin 1000-2000 hehtaaria, mikä on jo hyvä määrä, mutta uusia sopimuksia tehdään vielä vuodelle 2020.  

Öljypellava sopii erinomaisesti viljelykierron monipuolistajiksi. Tärkeitä etuja ovat pienet viljelykustannukset ja hyvä kannattavuus.  Kasvinsuojelutoimenpiteistä vain rikkatorjunta kuuluu öljypellavan tavanomaiseen tuotantoon. Pellava sopii hyvin I ja II viljelyvyöhykkeille, mutta sitä viljellään menestyksekkäästi myös Etelä-Pohjanmaalla viljelyvyöhykkeellä III.  

Kylvösiemenen saannin varmistamiseksi, kannattaa olla pian yhteydessä jalostajiin. Öljypellavaa jalostavista yrityksistä saa lisätietoa sopimusviljelystä. Viljelyyn liittyvät asiat ja hinta sovitaan keväällä sopimusta tehdessä. Riskiä hinnan vaihteluille myöhemmin kasvukaudella ei ole.  

Öljypellavan viljelyoppaaseen on koottu hyväksi koetut viljelyohjeet ja niksit. Öljypellavan viljely onnistuu tavallisilla kasvinviljelytilan työkoneilla ja viljelykustannukset ovat pienemmät kuin viljoilla. Matalajuurisena ja vaatimattomana kasvina öljypellava menestyy parhaiten hikevillä hieta- ja savimailla. Kaikki viljat sopivat hyvin pellavan esikasviksi. Myös nurmet ovat hyviä esikasveja. Vastavuoroisesti viljat hyötyvät edellisvuoden pellavan viljelystä.  

Öljypellavaa jalostavat yritykset, Elixi Oil Oy Somerolla ja Linseed Oy Kauhajoella, valmistavat siemenistä terveellisiä elintarvikkeita ja luontaistuotteita, joiden kysyntä kasvaa. Kuluttajia kiinnostavat omega-3 ja omega-6 rasvahappojen optimaalinen suhde sekä pellavan sisältämän alfalinoleenihapon tutkitusti myönteinen vaikutus veren kolesterolitasoon. Pellavansiemenessä ja -rouheessa on lisäksi ruoansulatusta edistävä korkea kuitupitoisuus.

Lisätietoa www.hyvinvointiapellavasta.fi/ 

Öljykasvien viljelyn kehittäminen ja yhteistyö maataloustuottajien kanssa ovat tärkeitä Vilja-alan yhteistyöryhmän toimia kotimaisten öljykasvien viljelyedellytysten kehittämiseksi. Kotimaisen valkuaisomavaraisuuden ja kasviproteiinien saatavuuden takaaminen ovat olleet pitkään esillä julkisessa keskustelussa. Suomessa on tarvetta kasvattaa öljykasvien viljelypinta-alaa kannattavasti, jotta kotimaisen raaka-aineen kysyntään pystytään vastaamaan.