UUTISIA VILJAKETJUSTA

Talvi on läpi Euroopan poikkeuksellisen leuto

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 30.1.2020

Joulukuu ja tammikuu ovat olleet tavallista lämpimämpiä koko Euroopassa. Yksi mittaushistorian lämpimin joulu-tammi jakso mitattiin mm. Ranskassa ja Saksan pohjoisosissa.

Itä- ja Länsi-Euroopassa mitattu tavallista lämpimämpi jakso mitattiin joulukuussa myös Etelä-Euroopassa, mutta tammikuu ei ollut alueella poikkeava lämpötilojen suhteen. Vielä on vaikeaa arvioida miten poikkeuksellista leudompi talvi vaikuttaa satopotentiaaliin. Yksi mahdollinen positiivinen vaikutus on myöhään syksyllä kylvetyille kasvustoille tarjoutunut pidempi kehitysjakso syksyllä/alkutalvesta. 

Vaikka olosuhteet ovat olleet tavallista leudommat, eikä lumipeitettä ole ollut tavalliseen tapaan, niin pakkasvauriot eivät ole olleet merkittäviä. Toisaalta leuto talvi on aiheuttanut heikompaa kylmän karaistumista ja näin ollen kasvustot ovat alttiimpia pakkaselle. Etenkin Ruotsissa, Saksassa, Puolassa, Baltian maissa, Valko-Venäjällä, Venäjän luoteisosissa ja Länsi-Ukrainassa karaistuminen on heikkoa. Näillä alueilla syyskylvöiset ovat alttiita pakkasvaurioille kylmän rintaman saapuessa. Kylmää pakkasrintamaa ei ole ennustettu saapuvan Eurooppaan ainakaan vielä tällä viikolla. 

Leudon talven takia tauti ja tuholaispaine tulee olemaan tulevalla kasvukaudella tavallista korkeampi. 

MARS 1 2020 Areas of Concern

Epätavallisen lämmön lisäksi useissa osissa Eurooppaa on tavallista kuivempaa. Talviaikaan tämä vaikuttaa maan kosteuteen ja pohjavesi varojen täydentymiseen, mikä todennäköisesti vaikuttaa tulevaan kasvukauteen, etenkin jos kasvukausi olisi vähäsateinen. 

MARS Bulletin