UUTISIA VILJAKETJUSTA

Saksan osuus n. 41 % EU:n kauratuotemarkkinoista – Kanadan Saskatchewan provinssi vie 60 % Kanadan kaurasta

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 16.1.2020

Saskatchewan on suurin kauran tuottaja provinssi Kanadassa. Se tuottaa 54 % Kanadan kaurasta. Saskatchewan vastaa Kanadan kauran viennistä, vieden 60 % koko Kanadan kauran jyvistä. Alue vie jopa 3 kertaa enemmän kauraa vuodessa kuin koko Suomi. Alueelta viedään myös 50 % Kanadan kauratuotteista ulkomaille. Suurien volyymiensä takia maailman kauramarkkinat vertaavat hintojaan alueen hintatasoon. 

Kanadan kauran käytöstä 50 % menee vientiin, 23 % elintarvikkeeksi, 3 % siemeneksi ja noin 24 % rehuksi ja muuhun käyttöön. Jyväviennistä yli 70 % menee Yhdysvaltoihin elintarvikekäyttöön ja n. 18 % hevosten rehuiksi. Loput viedään valtamerien yli. 

Saksa on kauratuotteiden suurin viejä maa EU:ssa. Sen markkinaosuus on noin 41 % EU:n kauratuotemarkkinoista

Saksan kauran hinnat ovat hieman vahvistuneet viime viikkojen aikana. Hinnat pysyvät 5 vuoden keskiarvon yläpuolella, mutta odotettavissa on Saksan hintojen laskua helmi-maaliskuussa. Kyseinen hintojen lasku seuraisi 5 vuoden hintavaihtelutrendejä toteutuessaan. EU:n suuri kauratarjonta, etenkin Suomessa ja Ruotsissa, hillitsevät kauran markkinahintojen nousua. 

Saksan valtion tilastojen mukaan kauraa on tuotu 16,2 % vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Jos tuontitahti pysyy yhtä maltillisena koko markkinakauden, Saksan kauran tuonti vähenee jo toisen vuoden peräkkäin.

Oatinformation laski ennusteitaan Saksan markkinakauden tuonneista (0,42 milj. tn) sekä myllykäytöstä (0,5 milj. tn). Vaikka näitä lukuja laskettiin, tulee ottaa huomioon, että Saksan kauran vientiarvio pysyy kauden 2017/18 tasolla 0,35 milj. tonnissa ja varastot pienenisivät arvion mukaan vain vähän n. -6 % 5 vuoden ka. varastoista.