UUTISIA VILJAKETJUSTA

Rapsin tuotanto ongelmissa EU:ssa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 10.1.2020

Kaudella 2019/20 rapsia tuotettaan IGC:n arvion mukaan globaalisti 68 milj. tn. Merkittävimpiä muutoksia tuotantosuhteissa on EU:n 13 vuoden pienin tuotantomäärä sekä Ukrainan ja Venäjän ennätykselliset sadot. Myös Australiassa ja Kanadassa tuotantomäärät tippuivat totutuista, mutta Kiinassa onnistuttiin tuottamaan 13,5 milj. tn rapsia (+2 % y/y).

EU:n öljykasvien yhteispinta-ala (soija, rapsi, auringonkukka) laski vuoden takaisesta 10,9 milj. hehtaariin. Kyseinen pinta-ala on 9 % pienempi kuin viime kaudella ja 8 % pienempi kuin keskimääräinen pinta-ala. Rapsipinta-alan merkittävää pienentymistä kompensoin auringonkukan ja soijan kasvanut pinta-ala. Viimeisen viiden vuoden rapsin keskipinta-ala on ollut 6,67 milj. ha, kun se on nyt 5,57 milj. ha. Viime kaudesta rapsin pinta-ala pienentyi 19,3 %. Komission arvion mukaan tämä merkitsee tuotantomäärän laskemista viiden vuoden keskiarvosta 21,6 % ja viime kaudesta 16,5 %.

EU:n suurimpia rapsin tuottajamaita ovat Ranska, Saksa, Puola, Iso-Britannia, Tšekki ja Romania. Komission arvion mukaan Ranskan ja Saksan tuotantomäärät jäävät huomattavasti 5-vuoden keskiarvosta (-34 % ja -39 %). Tuotantomäärä jää arvion mukaan 16,71 milj. tonniin. Komission joulukuussa päivittämän öljykasvitasearvion mukaan EU:n rapsin käyttö olisi kaudella 2019/20 23,23 milj. tn, joten varastojen ennustetaan yhä pienenevän sekä tuonnin lisääntyvän.

Oilseeds and Protein Crops market situation