UUTISIA VILJAKETJUSTA

Itä-Euroopassa yhä kuivaa - Länsi-Euroopassa runsaita sateita

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 28.11.2019

Jatkuvat ja runsaat sateet ovat estäneet pellolle pääsyn suuressa osassa Länsi-Eurooppaa (Britteinsaaret, Ranska, Italia, Benelux-maat, Pohjois-Saksa ja Etelä-Ruotsi). Edellä mainituissa maissa syyskylvöt oltiin saatu suurimmaksi osaksi tehtyä, ennen sateiden alkua.

Viime kuussa kerrottiin Euroopan kärsivän kuivuudesta, mikä oli haitannut syyskylvöjä ja etenkin rapsin itämistä. Lokakuun alkupuolella alkaneet sateet ovat helpottaneet tilannetta Ranskassa, Saksassa ja Unkarissa. Olosuhteet kasvulle ovat parantuneet huomattavasti. 

MARS 1119 areas of concern

Keski-Balkanilla, Turkissa ja Unkarissa sekä Pyreneiden niemimaan eteläosissa ei olla saatu kaivattuja sateita. Sademääräksi on mitattu alle puolet pitkän aikavälin keskiarvoisesta määrästä. Kuivuus on vaikuttanut kylvöihin sekä kasvuton kehittymiseen Etelä-Romaniassa sekä Pohjois-Bulgariassa. 

Lokakuun alusta marraskuun 20. päivään Länsi-Euroopan runsaat sateet eivät suuresti haitanneet syyskylvöjä, muualla kuin Ranskassa, missä syysvehnäpinta-alan uskotaan pienentyvän viime vuoteen verrattuna. Sateet aiheuttivat kylvöjen venymistä Iso-Britanniassa, Saksassa sekä Italiassa. 

MARS 1119 areas of concern wintern