UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kiivain puintikausi lähestyy keskistä Suomea – etelässä kylvetään jo syysviljoja

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 3.9.2019

Viljoissa paljon jälkiversontaa, mikä vaikeuttaa optimaalisen puintiajankohdan määrittämistä.

Uudellamaalla puinnit ovat edenneet, vaikka kosteutta on ollut ilmassa. Sadon laatu on ollut kevätviljoilla hyvä. Sakoluku on ollut osalla viljaeristä erittäin matala. Jälkiversonnasta johtuvia vihreitä jyviä on havaittu puidussa sadossa kauralla sekä ohralla. Syyskylvöt ovat hyvässä vauhdissa alueella.

Kymenlaaksossa on arvioiden mukaan noin puolet puinneista jo tehty.  Syysviljat on saatu puitua ja kevätviljojen kanssa ollaan jo pitkällä. Härkäpavuistakin on jo 40 % puitu, mutta öljykasvien kanssa ollaan vielä lähtökuopissa.

Varsinais-Suomessa aikaisemmat arvioit näyttävät käyvän toteen: rannikolla kaurat ovat kärsineet kuivuudesta samoin kuin karkeiden maiden ohrat. Sato jää näillä pelloilla tavallisesta. Syysviljojen ja kuminan sato on taas alueella tavallista korkeampi: kumina +20 %, ruis + 30 % ja vehnä jopa + 20-40 %. Jälkiversontaa on paljon ohra- sekä kaurapelloissa.  Puintikosteudet ovat olleet alhaisia (13-20 %), joten kuivausaika on ollut lyhyt. Syysvehnän kylvöjä valmistellaan ja aloitetaan mahdollisimman nopeasti.

Satakunnassa puinnit etenivät viime viikolla, mutta nytalueella on satanut ja puinnit ovat keskeytyneet. Kosteat yöt ja lämpötilojen vaihtelut ovat saattaneet aiheuttaa kevätvehnille sakoluvun laskemista. Ruissato vaikuttaa + 30 % korkeammalta kuin tavallisesti ja kevätviljatkin näyttävät hyviltä (+ 10 % normaalista sadosta). Härkäpapu ja öljykasvit eivät tänä vuonna onnistuneet alueella. Kokonaisviljasadosta on puitu alueella arvioiden mukaan 70-80 %.

Etelä-Pirkanmaalla puituna on jo 75 % viljoista. Ruissato on todella suuri normaaliin satoon verrattaessa. Muut viljat ovat tavallisella tasolla, heikkoa öljykasvi- ja härkäpapusatoa lukuun ottamatta.

Etelä-Pohjanmaalla satoa saadaan kaikista viljoista (öljykasveja lukuun ottamatta) hyvin. Puitu sato on ollut kuivaa, mutta vihreät jyvät häiritsevät oikean kosteuspitoisuuden määrittämistä. Laatuvaihtelut ovat olleet puidussa sadossa suuria. Keskimäärin hehtolitrapaino on ollut kohtalainen kaikilla kevätviljoilla, mutta ääripäissä löytyy todella hyviä ja huonoja painoja. Valkuaispitoisuus on ollut matala, samoin kuin tärkkelyspitoisuus. Kuivuuden lisäksi alueellisesti on kärsitty hallasta, joka on tuhonnut osat kasvustoista kokonaan.

4/19 Puintien eteneminen

Keski-Pohjanmaalla ohra- ja kaurasato on ollut tavallinen, paikon jopa tavallista hieman korkeampi. Parhaimmat sadot ohrasta ovat olleet lähes 6000 kg/ha. Hehtolitrapaino on ollut ohralla keskimäärin 64 kg. Jälkiversontaa esiintyy myös Keski-Pohjanmaalla ja lohkoilla on eri tuleentumisasteella olevaa viljaa. Puintikosteudet ovat vaihdelleet 17-19 % ja paikallisesti 20-21 % välillä.

Pohjanmaalla ollaan puitu jo lähes puolet kaikista viljoista. Rukiista puituna on 90 % ja syysvehnästä 100 %. Kevätviljoista ohraa on puitu 60 %, kauraa 20 % ja kevätvehnää 10 %. Laatu on tähän mennessä ollut hyvä.

Keski-Suomessa ollaan erittäin tyytyväisiä viljojen painoihin ja satotasoihin.

Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäiset kaurat ja ohrat olivat kevyitä, mutta painojen odotetaan nousevan kauden edetessä.  

Pohjois-Karjalassa ensipuinnit ovat osoittaneet, että poudanarat maat ovat kärsineet kuivuudesta ja satomäärät jäävät näillä alueilla normaalia pienemmiksi. Turvemaat näyttävä antavan lähes normaalisadon. Tila- ja lohkokohtaiset vaihtelut ovat isoja. Siellä missä on saatu kesällä sateita, vaikuttaa tulevan määrällisesti parempia satoja. Kylvetty ruisala jää tänä syksynä Pohjois-Karjalassa pieneksi, johtuen myöhäisestä kylvöstä ja puinneista.

Pohjois-Savossa puitujen viljojen laadut ovat olleet hyviä. Puintikelit ovat olleet suosiollisia. Tuleva ja seuraava viikko ovat alueella kiivainta puintiaikaa.

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.