UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kevätvehnien laatu jää toivotusta myllylaadusta

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 17.9.2019

Vaihteleva sää on hidastanut puinteja koko Suomessa

Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa viime viikkojen sateet ovat pysäyttäneet puinnit sekä syysvehnän kylvöt. Puitu vilja on ollut todella kosteaa, mikä aiheuttaa viljelijöille suuria kuivaus kustannuksia. Sateita on ollut niin paljon, että pintamaan lisäksi maa alkaa olla jo syvemmistäkin kerroksista kosteaa. Viljat ovat olleet pääsääntöisesti hehtolitrapainoiltaan hyviä, mutta vehnä erissä on ollut paljon alhaisia sakolukuja. Vaikuttaa siltä, että tänä vuonna tulee paljon rehulaatuista viljaa puintien ongelmien sekä laatujen takia.

Myös Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa on kärsitty sateista. Syysruis saatiin kylvettyä Varsinais-Suomessa, mutta syysvehnäpinta-ala jää suunnitellusta märkyyden takia. Satakunnassa syyskylvöt ovat pahasti kesken. Puinnit eivät ole viikon aikana juuri edenneet jatkuvien sateiden takia. Sääennuste näyttää nyt hieman positiivisemmalta, joten viikolla toivottavasti päästään jatkamaan puinteja. Etelä-Suomessa on havaittu jonkin verran kahukärpäsiä, muttei poikkeavan runsaita määriä.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä sateita on viime aikoina saatu runsaasti. Tiivistyneissä kohdissa vesi seisoo jo pellolla. Puimattomien viljojen laatu on heikentynyt sateista johtuen, mutta viileä ilma hidastaa tähkäitämistä. Lakopaikoissa itämistä valitettavasti on havaittu.  Puintien ajoittaminen on ollut vihreiden jyvien takia haastavaa. Nyt puintikosteudet ovat huomattavasti alkupuinteja korekammat. Syyskylvöjä jatketaan, jos pellot kuivuvat. Sateiset ja viilenneet säät ovat vähentäneet tuholaispainetta, mutta kosteat säät suosivat etanoita.

puintien eteneminen 6 2019

Etelä-Pohjanmaalla oltiin tyytyväisiä alkukauden viljan laatuihin, mutta nyt laatu on lähtenyt sateista johtuen laskuun. Pohjanmaalla mallasohrien proteiinitasot ovat yllättävän korkeat korkeaan satotasoon nähden. Sateet haittaavat myös näillä alueilla puintien etenemistä. Ruista on kylvetty, mutta syysvehnän kylvöt ovat pahasti kesken. Sääennusteet eivät lupaa lähipäivinä helpotusta peltotöihin hinkuville.

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan tyytyväisiä, ettei viljoista ole löydetty sienitoksiineja. Ohran sekä kauran jyvät eivät ole olleet huippupainavia, mutta satotasot ovat olleet hyvät.

Keski-Suomessa sadon laatu heittelee rajusti. Tuleentuminen on ollut epätasaista etenkin eteläisessä Keski-Suomessa. Aikaisin toukokuussa kylvetyt viljat on päästy puimaan ja näistä saatiin hyvä sato. Nyt sato- ja laatunäkymät ovat heikommat, eivätkä puinnit etene sateiden takia.

Pohjois-Savossa eivät puinnit ole edenneet viikossa sateiden takia. Alkusyksyn hyvät viljanlaadut ovat laskussa.  Etelä-Savossa tilakohtaiset vaihtelut puintien etenemisessä ovat suuria. Paikoin viikonloppuna on tullut jopa 40 mm vettä, mikä yhä siirtää puinteja edemmäs. Sateiden pelätään heikentävän merkittävästi viljojen laatua.

Pohjois-Karjalassa viljan laatu on keskinkertaista. Vettä on satanut paikoin runsaasti ja puinnit ovat keskeytyneet muutamaksi päiväksi. Isäntien kertomana jyväkosteus vaihtelee 20 - 30 % välillä. Vihreää viljaa on paljon puidun viljan joukossa. Kuivauskustannukset nousevat normaalia isommiksi.

Etelä-Karjalassa hehtolitrapainot ovat olleet hyviä. Rukiin sakoluku on ollut yllättävän matala. Tähän mennessä puiduissa kevätvehnässä proteiinipitoisuus ja sakoluku ovat olleet hyvällä tasolla. Puidun kauran joukossa on ollut paljon vihreitä jyviä.  Sato sekä puintien eteneminen vaihtelee tilakohtaisesti sekä maakunnan eri osissa paljon. Lemin, Savitaipaleen, Taipalsaaren alueella oli kuivaa kasvukaudella, ja tällä alueella sadot jäävät heikoiksi. Säät ovat jatkumassa epävakaisina ja sateisina, joten laaturiski kasvaa. Sakoluku ja valkuaispitoisuus vehnällä voivat laskea merkittävästi.

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä