UUTISIA VILJAKETJUSTA

Elokuun sateet eivät pelastaneet lämpöpiikeistä kärsineitä viljakasvustoja Euroopassa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 18.9.2019

Elokuun 20. päivän jälkeen suurin osa Eurooppaa on kokenut vielä ainakin yhden helleaallon. Korkeat lämpötila Kaakkois-Euroopassa yhdistettynä sateiden vähyyteen pienensi kevätviljojen tuotantoennusteita Unkarissa, Romaniassa ja Bulgariassa.

Kuivuus on vaivannut sinnikkäästi myös Keski- ja Pohjois-Ranskaa, Pohjois-Saksaa, Länsi-Puolaa ja Luoteis-Tsekkiä. Näillä alueilla satoennuste on viiden vuoden keskiarvoa matalampia.  

Yhteenveto kesästä 2019

Tavallista lämpimämpiä lämpötiloja mitattiin laajoilta alueilta Itä- ja Keski-Eurooppaa kesä-, heinä- ja elokuussa. Lämpötilat ovat olleet 2-4°C korkeampia Keski- ja Itä-Euroopassa kuin pitkän aikavälin keskiarvo. Asteen tai pari keskiarvoa lämpimämpää oli myös muualla Euroopassa, paitsi läntisissä osissa Pyreneiden niemimaata. Suurimmassa osassa Eurooppaa tämä kesä oli kolmen lämpimimmän kesän joukossa. Itä-Euroopassa kesä 2019 oli lämpimin kesä, mitä on koskaan mitattu. Kovia helleaaltoja kesäkuussa ja heinäkuussa tavattiin suurilla alueilla Euroopassa. Lämpötilat nousivat ajoittain jopa yli 40°C:seen.

Pyreneiden niemimaalla oli tavallista kuivempaa kuluneen kesän aikana. Tavallista märempää oli Turkissa ja Iso-Britanniassa. 

Areas of concern 9 2019

Maakohtaisia huomioita elokuun lopun säästä

Ranskassa elokuun alku oli erittäin sateinen, mutta kasvustot eivät enää toipuneet kesän helleaalloista. Tuotantoennusteet Ranskan kevätviljoille pysyvät lähellä 10 vuoden matalimpia lukemia. Myös Saksassa elokuun lopun sateet eivät pystyneet auttamaan kevätviljoja täysin toipumaan kuumista helleaalloista ja kuivuudesta. Saksan syysviljojen puintien valmistuttua satoennuste pysyy viiden vuoden keskiarvon alapuolella. Erityisesti Itä-Saksassa puitiin pieniä satoja. Rapsin sato pysyi neljättä vuotta peräkkäin matalana. Syksyn 2019 rapsinkylvöt ovat alkaneet heikosti, sillä maa on liian kuiva onnistuneelle rapsin kylvölle.

Puolassa sateinen elokuun sää on parantanut maan kosteutta. Tästä huolimatta kevätviljojen sato oli kerennyt tipahtamaan eikä sen odoteta nousevan paljoa viime kuun ennusteesta. Rapsin kylvö saatiin 16.9. mennessä valmiiksi.

Ruotsissa ja Tanskassa sateiden sää on haitannut puinteja, mutta satoennusteet pysyvät korkeina. Vaikka sateita on ollut puintikautena, ei peltoon uskota jäävän puimatonta tavaraa. Satoennusteet ovat huomattavasti viiden vuoden keskiarvoa korkeammat. Lämpötilat olivat elokuun lopussa 3-4°C korkeammat kuin tavallisesti.

Suomessa kevätviljojen puinnit ovat vauhdissa ja sadot vaikuttavat hyviltä. Kaiken kaikkiaan Baltiassa ja Suomessa kevätviljasadot vaikuttavat hyviltä. Vain Liettuassa ennustetaan viljoille keskiarvoista matalampaa satotasoa. Elokuun puolivälissä lämpötilat olivat keskiarvoista matalammat, mutta nousivat elokuun lopussa Suomessa 25°C ja Liettuassa 29°C tasolle.  Sadetta saatiin keskimääräistä vähemmin Baltian maissa ja Kaakkois-Suomessa, mutta keskimääräistä enemmän Länsi-Suomessa. Puinnit päättyivät Baltiassa ja syyskylvöt ovat siellä vauhdissa. Aikaisimmat rapsikasvustot ovat jo itäneet Liettuassa.