UUTISIA VILJAKETJUSTA

Suurimmilla kauran tuotantoalueilla sääolosuhteet ovat olleet vaihtelevia – Kanadan kauravarastot jäivät 2018/19 pieniksi

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 22.8.2019

Maailman suurimmilla kauran tuotanto alueilla Länsi-Kanadan eteläosissa, Pohjois-Euroopassa sekä Itä-Australiassa sääolosuhteet ovat olleet kaudella vaihtelevia. Kanadassa varastot jäivät kaudella 2018/19 pieniksi, mutta arvioiden mukaan kuluvalla kaudella varastot kasvaisivat.

Oat information uutisoi, että Länsi-Kanadan eteläosissa on edelleen hyvin kuivaa. Kasvustot ovat lähes tuleentuneet, joten sateet eivät enää suuresti vaikuta satotasoihin. Pohjoisempana Länsi-Kanadassa odotetaan keskitasoista tai hieman parempaa kaurasatoa, mikä paikkaa hieman eteläosien kuivuudesta johtuvaa tavallista alhaisempaa satoa.

Euroopassa maan kosteusvarat ovat nyt hyvällä tai erittäin hyvällä tasolla, mikä helpottaa kaurakasvustojen tilannetta alueilla, joissa ei ole saatu elokuun aikana sateita. Iso-Britanniassa kauran puinnit ovat vauhdissa ja tähän mennessä sadot ovat olleet hyviä. Iso-Britannian pohjoiset kaurakasvustot ovat saaneet tarpeeksi vettä, joten myös pohjoisesta odotetaan hyviä satoja.

Länsi-Australiassa on ollut todella kuivaa viimeiset 12 päivää, mutta maan kosteus on riittänyt vielä kauroille. Pohjoisempana Australiassa kaivataan kipeästi vettä, sillä maan kosteus on huomattavan alhaisella tasolla. Itä-Australiassa on suuria alueellisia eroja, mutta etenkin Itä-Australian eteläosissa ovat kaurat hyvässä kunnossa.

Kanadan kauran loppuvarastot pienet kaudella 2018/19 – kaudelle 2019/20 ennustetaan varastojen kasvua

Agriculture Canada julkaisi kauran kysynnän ja tarjonnan arvionsa 21.8. He vahvistivat kauden 2018/19 kauran loppuvarastojen jäävän pieniksi. Epävirallisen arvion mukaan varastot jäävät noin 0,4 milj. tonniin. Kauden 2019/20 näkymät ovat paremmat, sillä kuluvan kauden loppuvarastojen ennustetaan kasvavan 0,6 miljoonaan tonniin. Kuitenkin, jotta tähän lukemaan päästäisiin, tarvittaisiin 18 % kasvu viime vuoden kaurapinta-alasta sekä keskiarvoinen tai keskiarvoista korkeampi sato. Tällä hetkellä on todennäköistä, että pinta-alasta menee tavallista enemmän kauraa vihantarehuksi kauran kärsiessä kuivuudesta ja heinästä ollessa pulaa.