UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puinnit käynnistyneet kuivuudesta johtuen aikaisin

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 6.8.2019

Syysviljoista odotetaan hyvää satoa. Myös kevätviljoista arvioidaan saatavaksi tyydyttävä sato. Kevätöljykasvit ovat kärsineet kuluneen kesän kuivuudesta sekä suurista tuholaismääristä.

Heinäkuun kuivuus ja lämpö ovat kiihdyttäneet viljojen tuleentumista, mutta samalla heikentäneen satonäkymiä. Kasvustojen kehitys on etelässä viikon keskiarvoista kasvukautta edellä, mutta muualla Suomessa ollaan tavallisessa aikataulussa. Sateet ovat tulleet viime kuun aikana kuuroina, joten olosuhteet vaihtelevat paljon alueellisesti ja jopa tilakohtaisesti. Etenkin maan keski- ja pohjoisosissa sadanta jäi poikkeuksellisen pieneksi. Viime päivien yöhallojen pelätään vioittaneen kehittyvien jyvien laatua ja itävyyttä.


Syyskylvöisten puinnit vauhdissa

Syysöljykasvien puinnit ovat pääsemässä tällä viikolla täyteen vauhtiin tällä viikolla Etelä-Pohjanmaata myöden. Satoarviot ovat keskimääräiset suuressa osassa maata. Kevätöljykasveilla tuholaiset ovat verottaneet satoa. Tuholaisten lisäksi kuivuus on aiheuttanut satotappioita. Sato kevätrypsillä ja -rapsilla arvioidaan huonoksi tai välttäväksi. Myöskään laadussa ei tänä vuonna ole kehumista, sillä sen arvioidaan olevan huono tai tyydyttävä.

Syysviljojen puinnit ovat täydessä vauhdissa Etelä-Suomessa. Muualla Suomessa rukiin puintiin odotettaan päästävän säiden salliessa ensi viikolla. Ruis- ja syyvehnäsatojen arvioidaan olevan laadultaan ja määrältään hyviä tai vähintään tyydyttäviä koko maassa. Eteläisimmässä Suomessa syysviljojen sadon odotetaan olevan jopa 20-30 % keskimääräistä parempi.

Kevätviljoista tulossa tyydyttävä sato

Kevätviljojen puinnit käynnistyivät viime viikolla aikaisten ohrien puinnilla Hämeessä ja Pirkanmaalla. Muualla Etelä-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella ohran puinnit ovat käynnistymässä tämän ja ensi viikon aikana. Kuivuuden pakkotuleennuttamien kaurakasvustojen puinnit käynnistyvät tällä viikolla Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Muualla Etelä-Suomessa kauran puintien arvioidaan alkavan ensi viikolla. Vehnän puinnit alkavat Varsinais-Suomessa ensi viikolla ja muualla Etelä-Suomessa noin kahden viikon päästä.

Kevätviljojen sato arvioidaan määrältään tyydyttäväksi useimmilla alueilla. Osassa Etelä-Suomen rannikkoaluetta, Lounais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla kevätvehnäsadon arvioidaan kuitenkin jäävän 5-20 % keskimääräistä pienemmäksi. Rehuohran ja kauran sadon arvioidaan jäävän keskimääräistä huonommaksi Satakunnassa, Uudellamaalla, Etelä-Suomen rannikkoalueella, Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Myös Varsinais-Suomessa kaurasato on jäämässä keskimääräistä pienemmäksi. Kevätviljojen laatu arvioidaan tyydyttävästä hyvään. Ainoastaan Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa kauran laatu arvioidaan välttäväksi.

VYR puintiseuranta käynnistyy ensi viikolla. Ensimmäinen uutinen aiheesta julkaistaan tiistaina 13.8.