UUTISIA VILJAKETJUSTA

Ennakkoarvioiden mukaan tulossa huono härkäpapu-, rypsi- sekä rapsivuosi

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 27.8.2019

Syysviljat onnistuivat läpi Suomen hyvin. Kevätviljasato vaikuttaa maanantain tilanteen mukaan tyydyttävältä. Kuluvan kauden härkäpapu sekä rypsi- että rapsisadossa ei ennakkoarvioiden mukaan ole kehumista.

Uudellamaalla ennusteet suurista ruis- ja syysvehnäsadoista näyttävät toteutuvan. Arvioiden mukaan ruissato on 10-30 % suurempi kuin tavallisesti. Syysvehnäsadon arvioidaan olevan 20 % suurempi, kuin mitä tavallisesti pelloilta on saatu. Kevätviljojen ei uskota onnistuvan yhtä hyvin kuin syysviljojen, ohran ja kaurasadon arvioidaan jäävän noin 75 % tavallisesta sadosta. Arviot tarkentuvat puintikauden edetessä.

Uudellamaalla on päästy puimaan syysöljykasveja. Härkäpavut ovat tuleentuneet epätasaisesti ja sato-odotukset ovat hyvin alhaiset.

Varsinais-Suomessa syysviljat sekä kumina onnistuivat tällä kasvukaudella. Ennakoitu ruis- sekä syysvehnäsadon määrä normaalista on 30 % suurempi kuin mihin on tavallisesti totuttu saamaan. Varsinais-Suomessa kevätviljojen puinnit ovat kiivaimmillaan. Puintisäät ovat ennusteiden mukaan otolliset, joten alueen puinnit tulevat etenemään viikossa vauhdilla eteenpäin. Ohra- ja kaurakasvustoissa on paljon jälkiversontaa. Syyskylvöt eivät ole vielä päässeet vauhtiin, mutta suunniteltua ruista tullaan vaihtamaan syysvenään.

Härkäpavun suhteen on ollut tällä alueella samoja ongelmia kuin Uudellamaalla. Härkäpapukasvustot ovat matalia, epätasaisia ja kuivia. Alueen ohrat ovat erityisesti rannikolla kärsineet kuivuudesta. Tästä johtuen rannikon sato-odotukset jäävät alle normaalin. Sisempänä Varsinais-Suomessa ohrasadosta odotetaan tavallista tai jopa hieman keskimääräistä korkeampaa.

Öljykasveista rypsin puinnit on päästy aloittamaan Varsinais-Suomessa. Sato on ollut heikkoa 600 – 1500 kg/ha. Rapsikasvustot vaikuttavat todella heikoilta. Syynä tähän on etenkin suuri tuholaispaine. Osa rapsikasvustoita kukkii vasta nyt, joten puinnit tulevat venymään pitkälle syksyyn.

Kymenlaaksossa odotetaan ruis- ja syysvehnäsadosta 10 % korkeampaa satoa kuin keskimääräisesti on saatu. Kevätviljat jäävät ennakkoarvioiden mukaan tavallista satomääristä. Aikaisin kylvetyt ja aikaiset lajikkeet ovat olleet melko kevyitä. Ohran ennakoitu sato ei ole niin huono kuin keväällä pelättiin. Alueella toivotaan poutaa, jotta sienitaudit eivät heikentäisi viljojen laatua ja itävyyttä. 

Satakunnassa syysviljojen lisäksi kaura on onnistunut erityisen hyvin. Asiantuntijat kannustavat kiinnittämään erityistä huomioita kauran vihreiden jyvien määrään. Pienet ja vihreät jyvät kannattaa jättää peltoon jo puinnin yhteydessä. Vihreitä jyviä/kuoria kannattaa poistaa myös kuivauksen yhteydessä tehokkaalla esipuhdistuksella. Esipuhdistimen säätöihin kannatta kiinnittää erityistä huomiota kuivauksen yhteydessä. Kevyiden/pienien jyvien, pölyn, sekä roskien poisto parantaa myös lopullista laatua. Jos sääennusteiden mukainen loppuviikon pouta toteutuu, saadaan alueen puinneista viikossa puolet tehtyä.

Etelä-Pohjanmaalla päästään poutaennusteiden toteutuessa puimaan viikossa merkittävä osa kevätviljoista. Syyskylvöisistä rukiin suosio on laskussa. Puidun sadon hehtolitrapainot ovat olleet hyvät. 

Keski-Pohjanmaalla puitiin viime viikolla yksittäisiä lohkoja ohraa. Loppuviikosta satoi, joten puinnit eivät ole vielä päässeet kunnolla alkuun. Tällä viikolla päästään aloittamaan puinnit kunnolla. Alueen ohrakasvustot ovat paikoin tuleentuneet epätasaisesti. Lohkojen sisälläkin voi olla suuria eroja tuleentumisen suhteen.

Pohjois-Pohjanmaalla puinnit ovat vielä alussa. Kauran ensimmäiset hehtolitrapainot ovat olleet 50-52 ja ohran 58-62, eli yllättävän matalat. Arvioiden mukaan myöhemmät kaurat ja ohrat ovat painavampia.

Etelä-Savossa kuminat on saatu puitua. Rukiin ja syysvehnän puinteja on vasta aloiteltu. Puinnit pääsevät kunnolla vauhtiin vasta syyskuun puolella.

Pohjois-Savossa puidun viljan laatu on ollut vielä yllättävän hyvää. Kuivuus on valitettavasti pienentänyt jyväkokoa ja alentanut hehtolitrapainoa. Sadon valmistuminen on ollut alueella yllättävän hidasta. Heinä- ja elokuun sademäärät ovat olleet poikkeuksellisen alhaiset. Viime viikon kuurosateet tulivat tarpeeseen ja siirsivät puinteja tälle ja tulevalle viikolle. 

Puinnit alkavat Keski-Karjalassa ja Joensuun seudulla loppuviikosta.  

Puintien eteneminen 3 2019

  • Lähde: VYR-puintiseurannan asiantuntijaraati

    VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.