UUTISIA VILJAKETJUSTA

EU:n vehnän ja maissin varastoennusteet pienentyneet - ohran ennusteet pysyneet vakaina

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 11.7.2019

Strategie grains uusimpien ennusteiden mukaan ohravarastot pysyvät vakaina, mutta maissin ja vehnän loppuvarastoennusteet ovat pienentyneet viime kuun ennusteista.

Ohran loppuvarastojen ennustetaan pysyvän vakaana kauden 2019/20 verrattuna varasto tasoihin kaudella 2018/19. Ohran viime kuun loppuvarastoennusteeseen ei ole tehty suurempia muutoksia. Ohra on parantanut kilpailukykyään rehuna Pohjois-Eurooppaan markkinoilla, mutta tätä ohra markkinoiden vahvistumista laskee pienentynyt kysyntä muualla – etenkin Espanjassa. Uusimman ennusteen mukaan ohran satonäkymät ovat EU:n sisämarkkinoilla hieman laskeneet, mutta suunnitellut tuonnit EU:n ulkopuolelta ovat kasvaneet. Tuontia tapahtuu etenkin Ukrainasta, jonka ohran kilpailukyky on kasvanut kohisten kesäkuussa. 

Uuden sadon hintaero Ranskassa ja Ukrainassa on kasvanut läpi kesäkuun, mikä on johtanut operaattoreiden ukrainalaisen ohran tuontilisenssien hakuun (yli 400 ktn). Tämän lisäksi kauden alusta ukrainalaista ohraa on myyty suuria määriä Kiinaan ja Saudi-Arabiaan, mikä on johtanut Ukrainan ohrataseen tiukentumista ja näin odotetaan ukrainalaisen ohran hinnan nousevan, kun samanaikaisesti EU ohran hinnat laskevat. Nyt ennustetaan Mustanmeren ja EU:n ohran hintaeron alkavan hiljalleen pienentymään ja kummankin alueen hintojen nousevan. Markkinoihin vaikuttaa myös Australian kauden varastoennuste, josta povataan suurta. 

Maissin ja vehnän varastoennusteet ovat pienentyneet viime kuusta. Maissin loppuvarastojen 2019/29 ennustetaan jäävän pienemmiksi kuin kauden alkuvarastojen. EU:n läntisissä osissa maissit ovat kärsineet lähiaikojen helleaallosta, minkä takia EU:n maissin tuotantoennuste laski 700 ktn viime ennusteesta. Samanaikaisesti kolmansien maiden maissin kilpailukyky on laskenut verrattaessa EU:n maissiin – etenkin ranskalaisen maissiin, sillä EU:ssa maissin hinnat eivät pompanneet samalla tavalla kuin maailman markkinoilla viime kuussa. Tästä johtuen tuontia kolmansista maista ennustetaan olevan huomattavasti vähemmän kaudella 2019/20 kuin kaudella 2018/19.

Vehnän loppuvarastoennuste kaudelle 2019/20 laski viime kuusta, mutta ennuste pysyy silti korkeammalla tasolla kuin kaudella 2018/19. Laskua ennusteeseen aiheuttaa etenkin pienentyneet tuotantoennusteet useammassa EU-maassa. Vehnän käytön rehuna ennustetaan lisääntyvän ja vähentävän maissin käyttöä.  

sg ennuste ohra 11 7 2019 sg ennuste vehnä 11 7 2019