UUTISIA VILJAKETJUSTA

Öljykasvipellot kukkivat värikkäästi – tunnetko kasvit?

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 12.6.2019

Ensimmäiset keltaiset kukkivat pellot ovat jo nähtävissä teiden varsilla. Tunnetko kukkivat kasvit? Peltojen ohi lomalla ajaessa voi arvuutella mistä kasvista on kulloinkin kyse.

Rapsin ja rypsin tunnistaa pienistä keltaisista kukistaan. Rapsin kukat aukenevat ensiksi alhaalta ylöspäin, kun taas rypsin ylhäältä alaspäin.  Syysrapsi on aloittanut kukinnan ensimmäisenä Etelä-Suomessa. Keväällä kylvetty kevätrypsi ehtii keltaiseen kukintaan kesäkuun loppupuolella. Näin kukintakausi pidentyy ja pölyttäjät ehtivät huolehtimaan tärkeästä tehtävästään.

Rapsi rypsi

Kolmas Suomessa kukkiva öljykasvi on öljypellava, jonka kukinta-aika on pääsääntöisesti heinäkuussa, useimmiten puolen välin tienoilla. Tänä vuonna aikaisimmat kylvöt voivat kukkia jo heinäkuun alussa. Nykyisin Suomessa viljellään pellavaa pääosin sen öljypitoisten siementen vuoksi. Öljypellavan viljely onnistuu tavanomaisilla kasvinviljelytilan koneilla.

Suomalaisilla perinteisillä öljypellavalajikkeilla on vaalean siniset kukat. Kukat avautuvat aamuisin ja kukinnan vaaleansininen väri on voimakkain aamupäivisin. Osalla viljelyksessä olevista ulkomaisista lajikkeista on valkoiset kukat.

öljypellava

Rypsi, rapsi ja öljypellava ovat tärkeitä kotimaisia viljelykasveja, joista saadaan kotimaisia kasviöljyjä sekä kasviproteiinia rehu- ja elintarvikekäyttöön. Jalostava teollisuus käyttää koko kotimaan öljykasvisadon ja tarvitsee vuosittain laadukasta, kotimaista raaka-ainetta. Määrien ennustetaan kasvavan kasvipohjaisten proteiinien kysynnän kasvaessa. Suomen pitkät ja valoisat kesäyöt kasvattavat monipuolisen ja terveyttä edistävän rasvahappokoostumuksen kotimaisiin kasviöljyihin.

Pölyttäjillä on tärkeä rooli  

Pölyttäjät ovat välttämättömiä hyvän rapsi- ja rypsisadon saamiseksi. Usein voikin nähdä keltaisena kukkivan pellon reunassa mehiläispesiä. Symbioosi toimii säiden suosiessa hyvin eli mehiläiset saavat mettä ja siitepölyä ruoaksi jälkeläisilleen ja samalla kukat pölyttyvät.  

Vastuullisuus öljykasvien viljelyssä on tärkeää. Kylvökaudelle 2019 rypsin ja rapsin viljelijöillä oli käytössä poikkeusluvan saanut uusi siementen peittausaine, joka korvasi vanhan valmisteen käytön. Satokausi on alkanut hyvin ja öljykasvisadoista odotetaan hyviä. 

Kevätrypsin ja -rapsin viljelyala oli Suomessa viime vuonna yhteensä noin 58 500 hehtaaria. Öljypellavan viljelyala on viime vuosina ollut noin 1000-2000 hehtaaria. Kotimaisille rypsi- ja rapsisadolle sekä öljypellavalle on varma kysyntä ja viljelyalojen toivotaan kasvavan. 

Lähde:

Öljykasvituoteyhdistys on Elintarviketeollisuusliitossa toimiva toimialayhdistys, joka edustaa Suomessa toimivia pääosin kotimaisia öljykasveja elintarvikkeiksi ja rehuksi jalostavia yrityksiä. Aktiivisia jäseniä ovat Avena Nordic Grain Oy, Elixi Oil Oy, Kankaisten Öljykasvit Oy sekä Oy Linseed Protein Finland Ltd.

Kuvat Avena Nordic Grain Oy, Virgino/Kankaisten Öljykasvit Oy, Elixi Oil Oy