UUTISIA VILJAKETJUSTA

Sateet keskeyttivät peltotyöt

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 29.5.2019

Varsinais-Suomessa rapsikuoriaisia on torjuttu öljykasvikasvustoilta. Myös kaalikoita on havaittu runsaasti. Pohjoisemmassa sekä idässä toivotaan poutasäitä, jotta päästään jatkamaan peltotöitä.

Varsinais-Suomessa perjantaina alkaneet sateet toivat helpotusta kuivuuteen. Viikonlopun sateiden jälkeen sato-odotukset alueella ovat korkealla. Aikaiset kylvöt ovat saaneet vettä alueella jo 20-60 mm, joka kevätkosteuden lisäksi riittää tarvittaessa useiksi viikoiksi.  Viljat ovat kasvattaneet hyvän juuriston viileänä jaksona. Viime viikon viileämpi sää ja sade virkistivät nurmia. Nyt ensimmäisestä nurmisadosta odotetaan keskinkertaista. Orastuminen oli jo aiemmin melko tasaista, ja nyt saadut sateet tulevat vielä lisäämään tasaista orastumista. Kevätviljojen rikkaruiskutuksia tullaan aloittamaan peltojen hieman kuivuttua.

Uudellamaalla sade kasteli maata reippaasti. Valitettavasti alueittain itäisellä Uudellamaalla on tullut kovia ukkoskuuroja kaatosateineen, jolloin peltojen kuorettumista on ollut havaittavissa. Uusintakylvöjä on jouduttu tekemään etenkin Lapinjärven ja Loviisan alueella. Ennusteet epävakaasta ja viileästä säästä alueella ovat lisänneet sato-odotuksia veden saannin lisääntyessä. Rukiit ovat lähes koko alueella tulleet tähkälle ja viimeiset korrensääteet on annettu näille kasvustoille. Kevätviljoille rikkakäsittelyt tulevat ajankohtaisiksi lähipäivinä.

Satakunnassa kaivattu vesisade toi viikonlopun aikana 30 mm vettä. Kasvustot virkistyivät selvästi kuivan jakson jälkeen ja kasvukosteutta on nyt riittävästi saatavilla. Loput viljojen kylvöt päästään tekemään lähipäivinä peltojen hieman kuivuttua. Ruiskasvustot ovat Satakunnassa erinomaiset. Kevätviljojen rikkakasviruiskutuksia ei ole juurikaan aloitettu, rikkakasvien siemenet itävät sateiden ansiosta ja vasta nyt alkaa rikkaruiskutus tulla ajankohtaiseksi. Syysviljojen kasvunsäädekäsittelyjä on tehty.

Kymenlaaksossa kylvöt ovat jatkuneet alkuviikolla. Pellot ovat paikoin liian märkiä, etenkin valmiiksi muokatut- ja suorakylvöpellot. Aiemmat kylvöt ovat orastuneet melko tasaisesti. Paljon vettä saaneet lohkot liettyivät ja niillä oraat ovat tasaantuneet sateiden jälkeen, kun kuorettuneet alueet ovat pehmenneet. Jos sateet jatkuvat, niin näillä alueilla oraat ovat alttiita kärsimään liiasta kosteudesta. Syysviljoilla rikat on torjuttu ja korrensääteet ajettu. Kevätviljoilla rikkakäsittely on ajankohtaista ensimmäisillä kylvöillä ensi viikolla. Rikkakasvien torjunta-aika tulee olemaan pitkä, sillä alueella on menossa poikkeuksellisesti jo 6. kylvöviikko.

Myös Keski-Suomessa on ollut todella märkää. Sateita saadaan lähes päivittäin, mikä on tehnyt pintamaasta liian märkää kylvöille. Syysviljoilla rikkoja on paljon kosteuden edesauttaessa rikkojen kasvua. Kevätviljoilla rikkakasvit alkavat taimettua.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa karjatilojen viljankylvöt ovat viivästyneet sateiden ja lannan levitystöiden takia. Merkittävä osa karjatilojen viljoista korjataan syksyllä tuoreena, joten viivästymisestä ei välttämättä tule vahinkoa.

 Etelä-Pohjanmaalla on kylvöistä jäljellä eniten ohraa. Alueittain viime viikolla ei olla päästy ollenkaan pellolle märkyyden takia. Orastuminen on ollut pääosin erinomaista. Osassa peltoja on ollut kuorettumista, eritoten Kyrönmaan pelloilla. Kuorettumaa on rikottu, jotta oraat ovat päässeet helpommin kasvamaan. Kuorettuma haittasi orastumista tällaisilla lohkoilla. Syysviljat on ruiskutettu. Ensimmäisten kevätviljalohkojen rikkakäsittelyt tulisi aloittaa pikaisesti, mutta lohkojen märkyys siirtää toimien aloittamista pakosta muutamia päiviä.

Pohjanmaalla ollaan päästy lohkoille keskimäärin kuivissa olosuhteissa. Sateita on tullut optimaalisesti itäneille oraille. Seuraava poutajakso käynnistelee kevätviljojen rikkakäsittelyt. Kasvustojen alkukehitys vaikuttaa tässä vaiheessa erinomaiselta, ja satonäkymät vaikuttavat hyviltä, mikäli kasvukauden jatko ei tuo vastaan erityisen vaikeita olosuhteita.

Etelä- ja Pohjois-Karjalassa, sekä Etelä-Savossa peltojen märkyys keskeytti kylvötyöt viikoksi. Nyt kaivataan poutasäitä! Tilakohtaiset vaihtelut kylvöissä ovat suuria. Osalla tiloista kylvöt saatu valmiiksi, osa ei ole aloittanutkaan. Keskiarvot eivät siten kuvaa tilannetta kovinkaan hyvin. Viljasta valtaosa kylvetään rehuksi ja kylvöajankohtaan vaikuttaa mm. se korjataanko vilja puimalla vai kokoviljana eli ajetaan koko kasvusto esimerkiksi paaliin. Nurmien perustamiset ovat alkutekijöissään.

Pohjois-Savossa tuli voimakkaita sadekuuroja viikolla 21. Sateet ovat ylittäneen lumisateen kanssa paikoin yli 100 mm. Kovimmissa kuuroissa satoi puolessa tunnissa jopa 20 mm. Hyvin pintakuivat muokatut pellot liettyivät pahasti, eikä kylvöjä ole päästy muokatuilla alueilla jatkamaan. Myös osa kylvetyistä aloista hukkui veden alle. Viikko on jatkunut sateisena ja peltotyöt ovat olleet käytännössä keskeytyneet. Ennuste lupaa nyt poutaa, jolloin päästään jatkamaan kylvöjä. Osa muokatuista alueista pitää muokata uudelleen. Tästä johtuen kylvöt venyvät pitkälle kesäkuuhun. Tilakohtaiset vaihtelut kylvetyssä pinta-alassa ovat suuria. Karjanlantaa on vielä paljon levitettävänä, mikä hidastaa kylvötöitä. Kylmän sään johdosta haihduntaa ei ole ollut. Paikoin sateita on onneksi ollut vähemmän, ja pelloille on päästy töihin.

kylvöjen eteneminen 27 5