UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöt useamman viikon edellä suuressa osassa Suomea

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 6.5.2019

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea asiantuntijaraadin avustuksella. Seuranta starttaa tämän jutun myötä. Varsinais-Suomessa aletaan jo lopetella kylvöjä, mutta vapun jälkeinen kylmempi jakso on hidastanut koko Suomessa räjähtämällä huhtikuun puolessavälissä aloitettuja kylvöjä.

Kylvöjen aloitus oli lämpimän huhtikuun ansiosta eteläisessä Suomessa jo huhtikuun puolessavälissä. Lämpimillä alueilla ollaan useampia viikkoja edellä tavallisista kylvöaikatauluista. Peltomaa on muokkaantunut erinomaisesti. Maa on ollut todella kuiva alueittain, jopa huolestuttavan kuiva. Viimepäivien sateet ovat antaneet toivottua kosteutta jo kylvetyille lohkoille. Mm. Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa peltojen kuivuminen on ollut hyvin epätasaista.

Etelässä kylvöt useamman viikon edellä tavallista vuotta

Varsinais-Suomessa kylvöt ovat jo loppusuoralla. Kylvöaikataulusta ollaan kaksi viikkoa edellä tavalliseen kylvökauteen verrattuna. Nurmet ja syysviljat lannoitettiin heti peltojen pinnan kuivuttua huhtikuun puolella. Alueella on ollut kuivaa, ja pelko viime kasvukauden oloista kummittelivat monen viljelijän mielessä. Sadetta saatiin onneksi loppuviikosta 15-20 mm., mikä tuli tarpeeseen syysviljoille sekä auttaa kevätviljojen tasaista orastumista. Kaikkia viljalajeja on kylvetty tasaisesti. Öljykasvien kylvö on vielä aluillaan. Alueellinen hajonta Varsinais-Suomen kylvöissä on todella suurta, esimerkiksi Salon ja Paimion seudulla on kylvetty jo 80 % pelloista.

Syysviljat ovat talvehtineet eriomaisesti. Vain yksittäisillä lohkoilla on ollut talvivaurioita. Lämpimien säiden jälkeiset pakkasyöt ovat vioittaneet syyskasveja. Rapsi on ottanut eniten itseensä. Ruis on selvinnyt pakkasista parhaiten. Rehevissä syysviljakasvustoissa on ollut runsaasti lumihometta.

Myös Uudellamaalla kylvöt aloitettiin n. 1-2 viikkoa tavallista aikaisemmin.  Kevät alkoi poikkeuksellisen lämpimänä ja kannusti viljelijät pellolle. Ensimmäiset kylvökset olivat oraalla jo toukokuun ensimmäisenä päivänä. Maa oli ennätyksellisen helposti muokkaantuvaa, pinta pölisevän kuivaa. Pellot ovat kuivuneet epätasaisesti alueittain, riippuen varjostuksesta, tuulesta yms. Vehnästä jo puolet on kylvetty. Pitkän kasvukauden tarvitsevista kasveista lähes kaikki on kylvetty (härkäpapu, kevätrapsi yms.)

Syysviljat talvehtivat kohtuullisesti. Lumihometta on ollut vaihdellen, lajikkeesta ja kasvinsuojeluaine käsittelystä riippuen. Jotkut syysvehnät ovat menneet täysin piloille lumihomeen takia. Kevätlannoitus annettiin syysviljoille jo huhtikuun puolella. Kovia pakkasia on ollut alussa, mikä on voinut vaikuttaa kasvustoihin.

Kymenlaaksossa ollaan vähintään puolitoista viikkoa edellä tavallisia kylvöjä. Osalla tiloilla ovat jo oraat nousseet pintaan, mutta suurella osalla kylvöt ovat vielä alkukuopissa. Pellot kuivuvat pääsääntöisesti kylvökuntoon tällä ja seuraavalla viikolla. Maakunnan sisällä on poikkeuksellisen suuria eroja kylvötilanteen suhteen. Eniten on kylvetty kevätvehnää- ja rapsia.

Etelä-Pohjanmaalla ollaan edellä tavallisesta kylvöajankohdasta n. viikko. Vesistöissä vedenkorkeus ja virtausmäärät ovat poikkeuksellisen matalat, mikä viittaa todella kuivaan maahan. Kylvämään on päästy rapsia, härkäpapua ja vehnää. Kylvämättä eniten on vielä ohraa ja kauraa. Maa on muokkautunut keväällä erittäin hyvin. Viikonloppuna Etelä-Pohjanmaalle satoi 10 cm lunta, mikä hidastaa kylvöjä. Syysviljojen talvehtiminen onnistui myös Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla.

Pohjoisosissa Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaalla ollaan tavallisessa kylvöaikataulussa huolimatta poikkeuksellisen lämpimältä vaikuttaneesta alkukeväästä. Pohjanmaan eteläosissa ollaan n. viikko edellä tavallisesta kylvöajankohdasta. Näissäkin osissa Pohjanmaata on vielä nähtävissä lunta ja jäätä metsän reunoissa. Kylvämään ollaan päästy härkäpapua ja hernettä. Viikonlopun jäljiltä maassa on lumipeite, nähtäväksi jää miten kylvöt etenevät.

Kylvöjen eteneminen 6 5 2019

Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa ollaan tavallisessa kylvöaikataulussa. Päijät-Hämeessä rapsit on kylvetty, rypsin kylvöihin päästään pian. Viljalajeja on siellä kaikkia kylvetty tasaisesti. Aluksi Päijät-Hämeessä vaikutti siltä, että pellot olivat turhankin kuivia, mutta nyt sateet ovat tasanneet kosteutta.

Satakunnassa ollaan noin viikko kylvöistä edellä. Pohjois-Satakunnassa kylvöt ovat vielä saaneet odottaa märkyyden takia. Kylvetty jo yli kolmannes pelloista. Kylvettynä on lähes kaikki kevätrapsit, mutta rypsi on vielä kylvämättä kokonaan. Ohraa ja kauraa on kylvetty jonkin verran, mutta vehnä on vielä kokonaan kylvämättä. Takatalvi saavutti myös Satakunnan, ja lauantaiaamuna oli lumipeite maassa. Yöt ovat olleet viikonloppuna selvästi pakkasella.

Etelä- ja Pohjois-Savossa kylvöt alkavat toden teolla tällä viikolla.

  • Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.