UUTISIA VILJAKETJUSTA

Hyvät kelit vauhdittivat kylvöjä kylmän jakson jälkeen

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 22.5.2019

Kymenlaaksossa ja itäisellä Uudellamaalla on sateiden takia nähtävissä peltojen kuorettumista. Varsinais-Suomessa on jo kova tarve kunnon sateille.

Itäisellä Uudellamaalla päästiin viikonloppuna kylvöille peltojen kuivuttua. Viimeisiä kylvöjä tehdään tällä viikolla luomutiloilla sekä tavanomaisilla tiloilla erikoiskasveja kuten kuminaa. Uudellamaalla rankat sateet ovat osin kuorettaneet jo kylvettyjä lohkoja, jotka on jouduttu jälkikäteen rikkomaan ja kylvämään uudelleen. Suurin osa kylvöistä on orastunut hienosti tasaisesti. Syysviljoilla rikkaruiskutukset on jo tehty sekä rukiille annettu ensimmäinen korrensääde käsittely. Seuraavaksi ajankohtaiseksi syysviljoilla tulee tautitorjunta, jonka kanssa tuleekin tällä kaudella olla tarkkana rehevien kasvustojen takia.

Kymenlaaksossa vehnät ja rapsit on kylvetty. Kauraa on viljoista eniten kylvämättä, arvion mukaan noin puolet on vasta päästy kylvämään. Kymenlaaksossa oli viime viikolla märkää, mutta nyt on päästy peltojen kuivuttua hyvin pelloille. Kylvöt ovat edenneet rivakalla vauhdilla. Itäisen Uudenmaan tavoin Kymenlaaksossakin on ollut lohkojen kuorettumista. Osa kylvetyistä lohkoista on orastunut erinomaisesti, osalla kosteusolosuhteiden vaihtelu on aiheuttanut epätasaista orastumista.

Varsinais-Suomessa ovat kaikki viljalohkot olleet jo hetken kylvettyinä. Valitettavasti sateita ei vieläkään ole saatu alueelle, etenkin länsirannikko on rutikuiva. Kevätvehnää ja -ohraa on jopa sadetettu. Syysviljat ovat Varsinais-Suomessa hyvässä kasvussa, mutta kaipaavat kipeästi vettä. Jaetun lannoituksen toinen erä ei ole liuennut kuivuuden takia. Nurmet tarvitsevat nyt kipeästi vettä, uutta sato odotetaan. Tämä hellejakso jättää nurmikasvuston lyhyeksi ja ensimmäinen sato jää pieneksi. Kevätviljojen orastuminen on ollut tasaista. Varsinais-Suomen maisema on jo muuttunut hennon vihreästä tummemman vihreäksi. Syysviljoilla rikkatorjunta on tehty. Seuraavaksi vuorossa on tautitorjunta, sillä pistelaikkua on jo havaittu kasvustoissa.

Satakunnassa kylvämättä on hieman ohraa ja kauraa. Tiistaina pieni ukkoskuuro antoi vettä, mutta vain pieniä määriä. Kylvöt on saatu lähes valmiiksi eriomaisessa säässä. Orastuminen on tapahtunut kylmyydestä johtuen hitaasti, mutta nyt oraat ovat kauniin tasaisia. Öljykasvipeltojen tuholaistorjunta on noussut tärkeäksi aiheeksi alueella. Lämmin säätila suosii tuholaisia ja niiden vioituksia (kirpat, kaalikoit, kuoriaiset). Myös Satakuntaan toivotaan vesisateita.

Hämeessä kylvöissä on jäljellä rypsiä ja kuminaa, viljat on lähes kaikki jo kylvetty. Syysviljojen rikkaruiskutukset on jo tehty, seuraavaksi alueella suunnitellaan korrensääteiden ja tautiaineiden levittämistä.

Keski-Suomessa kylvettävistä puuttuu eniten ohraa. Viime viikolla pellot olivat vielä märkiä edellisen viikonlopun sateen jäljiltä, joten töihin päästiin toden teolla vasta viikon puolivälin paikkeilla. Kylvötyöt jatkuvat tällä viikolla, paikallisten sateiden lomassa. Alueen eteläosissa kylvökset ovat orastuneet pääsääntöisesti hyvin, osa ensimmäisenä kylvetyistä on orastunut epätasaisesti ja ne kärsivät kuivuudesta. Pohjoisemmassa orastuminen on ollut tasaista ja kosteutta on riittänyt hyvin.

Etelä-Pohjanmaalla ohraa on vielä kylvöistä jonkin verran jäljellä.  Viime viikko edettiin hyvin suotuisissa oloissa, vaikkakin maat kuivuivat paikoin hyvin hitaasti. Tämän viikon ongelma on ollut kuivuus ja märkyys. Suurin osa lohkoista tarvitsisi hiukan vettä, mutta tiistaiset alueittaiset ukkoskuurot antoivat vettä paikoin jopa 40-50 mm, joka on jo haitallista nopeasti tullessaan. Orastuminen on erinomaista. Syysviljoilla on rikkaruiskutuksia tehty. Rukiin kasvustot ovat hyvin rehevät, jolloin kasvunsääteiden kanssa ollaan erityisen tarkkana.

Pohjanmaalla kylvöolosuhteet ovat olleet erinomaiset. Joillakin alueilla on tullut kovempia paikallisia ukkoskuuroja jotka ovat tehneet 1-2 päivän tauon kylvöihin ja mahdollisesti kuorettaneet maata. Pääosin Pohjanmaan alueella on kuitenkin tullut vain maltillisia pieniä sadekuuroja joiden vaikutus orastumiseen on ollut pelkästään positiiviinen. Viljelijöiden sato-odotukset vuodelle ovat hyvät.

 Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois-Savossa kylvämättä on eniten ohraa, mutta kylvöt etenevät nopeasti ja kohta kevään kylvöt ovat valmiit. Karjalassa öljykasveja on ohran lisäksi vielä paljon kylvämättä. Syysviljojen kasvinsuojelukäsittelyitä ei ole vielä aloitettu.

Kylvöjen eteneminen