UUTISIA VILJAKETJUSTA

Guide om spannmålshandel och kontraktsodling har uppdaterats

Päivi Tähtinen (paivi.tahtinen a vyr.fi), 17.4.2019

Guide om spannmålshandel och kontraktsodling har uppdaterats. Guiden har producerats av VYR med hjälp av dess medlemmar, särskilt representanter från producenter av spannmål och oljeväxter, rådgivning samt industri och spannmålshandel.

Uppdatering av Guiden för spannmålshandel och kontraktsodling gjordes på hösten 2018. De förra versionerna var från 2008 och 2012. Guiden kan hittas på VYR websidor. Guiden har producerats av VYR med hjälp av dess medlemmar, särskilt representanter från producenter av spannmål och oljeväxter, rådgivning samt industri och spannmålshandel. Till avsnittet om varubörs och futures har banksektorn givit praktiska åsikter.

Guiden har riktats särskilt för producenter av spannmål och oljeväxter. Den innebär ytterligare information om spannmålsmarknader och om allmänna kontraktstyper i spannmålshandel. Guiden behandlar också faktorer som påverkar spannmålsmarknader i allmänhet och instrument som kan minska risker i spannmålshandel.

Aktörar på marknaden följer aktivt relation mellan produktion och användning av spannmål samt lagersituation. Guiden ger medel för att upptäcka, förbereda och behärska risker som beror på växling av produktion och marknader. Också behandlas andra faktorer som påverkar pris av spannmål på kort och lång sikt.  

Guiden kan hittas på framsidan VYR.fi eller med link 
Guide om spannmålshandel