UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopassa pulaa sateista, ohran kylvöt kolme viikkoa etuajassa

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 24.4.2019

Euroopan komission (JRC MARS Bulletin) kertoo syysviljojen hyötyneen alkukasvukauden lämpimistä olosuhteista suuressa osassa Eurooppaa. Kevät kylvöt ovat edenneet Euroopassa hyvin. Kaakkois-Euroopassa sekä suuressa osassa Espanjaa sateen puute on jo alkanut vaikuttaa negatiivisesti kasvustoihin ja satotasoihin.

Kaakkois-Euroopassa on yhä puutetta sateesta. Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa ja Kreikassa puutetta oli syysviljoilla jo kylvöjen aikaan, joten nyt keväällä jatkunut sateen puute vaikuttaa yhä negatiivisemmin saatavaan satoon. Veden vähyys on vaikuttanut näillä alueilla myös kevätviljoihin. Sateen puutetta on nähtävissä myös etenkin Espanjassa, mutta myös Italiassa, Portugalissa ja Marokossa.

Eteläisessä Ruotsissa on ollut lämmintä ja maassa on hyvin kosteutta. Lämpötila on ollut jopa 6 °C pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi, joten aikaisiin kevätkylvöihin on päästy vauhdilla.

Runsaasti sadetta on saatu Irlannissa, läntisessä Iso-Britanniassa, Benelux-maissa, Tanskassa ja Ruotsissa. Sateiden ansiosta maan vesivarastot ovat hyvässä kunnossa, sekä viime kauden kuivuudesta johtunut syvempien maakerrosten vesivaje on nyt täytetty.

2019-04 Areas of concern

Kuva: JRC MARS Bulletin - April 2019

Ohran kylvöt etuajassa

EU:n suurimassa ohrantuottaja valtiossa Espanjassa ohrat ovat kohtuullisessa kunnossa. Lauhkeiden talvilämpötilojen ansiosta kevät kylvöihin päästiin noin kolme viikkoa tavallista aikaisemmin useammissa Euroopan valtioissa (esim. Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Benelux-maissa, Puolassa ja Slovakiassa), ja kylvöt on jo saatu päätökseen. Tanskassa runsaat sateet ovat hieman hidastaneet kylvöjen etenemistä. Kylvöt ovat hyvässä vauhdissa Kroatiassa, Unkarissa ja Romaniassa, mutta jo aikaisemmin mainittu veden puute tulee haittaamaan itämistä kaikkein kuivimmilla alueilla.

8.4. Itämeren alueella ei vielä oltu päästy kunnolla kylvöihin. Yleensä tällä alueella ohran kylvöt lähtevät kunnolla käyntiin huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Ukrainassa ohran kylvöt alkoivat ajoissa, ja jo maaliskuun lopussa 20 % ohrasta oli kylvetty.

JRC MARS Bulletin - April 2019