UUTISIA VILJAKETJUSTA

USDA: Muutoksia Yhdysvaltojen soijataseisiin sekä globaaleihin maissinvarastoennusteisiin

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 11.3.2019

USDA julkaisi muutoksia tarjonta- ja kysyntäennusteisiinsa perjantaina 8.3.

Kazakstanin ja Irakin vehnätuotantoennusteet laskivat kuluvalle kaudelle.  Toisaalta 2018/19 kauden markkinaennuste on hieman noussut, sillä EU ja Brasilia veivät enemmän, kun Yhdysvaltojen ja Meksikon viennit laskivat. EU:n kauden vientiennusteen nouseminen 23 milj. tonniin on seurausta EU:n vehnän hinnan muuttumisesta kilpailukykyisemmäksi ja oletuksesta sen pysyvän kilpailukykyisenä loppukauden. Tuontiennusteet nousevat Algeriassa, Marokossa ja Filippiineillä, mutta laskevat EU:ssa, Meksikossa ja Venezuelassa. Globaali vehnänkäyttöennuste laskee etenkin Intian vehnänkäyttömääräennusteiden pienentyessä. Globaali vehnän varastoennuste nousee 270,5 milj. tonniin, mikä on 3 % pienempi kuin viime kautena.  

Maissin vientiennusteisiin 2018/19 muutoksia teki etenkin Argentiinan ja Ukrainan vientiennusteiden kasvaminen. Kiinan maissinkäyttöennuste nousee kaudelle käytön lisääntyessä rehuna ja teollisuudessa vähentyneen ohran ja sokeriruon’ tuonnin seurauksena. Maissin tuotantoennuste kasvaa EU:ssa ja Kanadassa. Maissin varastoennuste 2018/19 pienentyy viimekuun ennusteesta, johtuen varastoennusteen pienentymisestä Kiinassa, Brasiliassa ja Argentiinassa. 

USA:n soijaennusteet 2018/19 muuttuivat viimekuun ennusteesta johtuen soijarouheen käytön lisääntymisestä ja varastoennusteiden pienemisestä. Kuluvan kauden globaali ennuste muuttui viime kuusta alhaisempina tuotantoennusteina, rouheenkäytön lisääntymisen ja hieman kohonneiden loppuvarasto ennusteiden takia. Soijan tuotantoennuste laskee, mutta rapsin- ja pellavan tuotantoennusteet nouseva. Rapsin- ja pellavantuotantoennusteiden kasvu ei silti riitä kattamaan pienentynyttä soijan tuotantoennustetta. Ennusteet soijan tuotantomääristä laskivat etenkin Brasiliassa ja Paraguayssä. Pääsyynä tähän on kuivat sääolosuhteet ja alentunut satotaso.

Lue koko USDA:n kuukausiraportti

USDA World Agriculture Supply And Demand Estimate