UUTISIA VILJAKETJUSTA

Ruokavirasto ja LUKE julkaisivat lopulliset tilastot vuoden 2018 viljasadon laadusta

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 25.3.2019

Vuoden 2018 sadosta kauralla eniten laatutappiota matalan hehtolitrapainon vuoksi. Vehnän laatu erinomainen, mutta sato pieni. Laatutavoitteet täyttävää mallasohraa yli 100 miljoonaa kiloa edellisvuotta vähemmän.

Ruokavirasto kertoo uutisessaan kaurasadon jääneen edellisvuosia pienemmäksi 818 miljoonaan kiloon. Vuonna 2018 kauran keskimääräinen hehtaarisato (2 830 kiloa) oli 25 prosenttia pienempi kuin edellisvuotena. Kaura kärsi kuivuudesta muita viljoja enemmän ja keskimääräinen hehtolitrapaino, 52,6 kiloa, oli matalin yli 25 vuoteen. Rehukauran laatutavoitteena käytettiin 52 kilon vähimmäistavoitetta, mikä toteutui noin 60 prosentilla sadosta (noin 525 miljoonaa kiloa). Elintarvikekauran laatutavoitteena käytettiin 58 kilon vähimmäistavoitetta, mutta tämän täytti vain kaksi prosenttia sadosta.

Ruissato vuonna 2018 oli 42 miljoonaa kiloa, joka oli yli puolet edellisvuotta pienempi. Vehnäsadon laatu oli erittäin hyvä, koska proteiinipitoisuus oli erittäin korkea, sakoluku hyvä ja hehtolitrapaino myös riittävän korkea. Keskimääräinen proteiinipitoisuus 15,6 prosenttia on erittäin korkea.

Päivitetty viljasadon laatu 2018 löytyy alla olevan linkin takaa

Satotilastot ja sadon laatu

Lue uutinen Ruokaviraston sivuilta

Ajankohtaista viljan laadusta