UUTISIA VILJAKETJUSTA

Maailmanlaajuiset viljatasekuvaajat on päivitetty

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 6.3.2019

IGC on päivittänyt (24.2.) viljatasetilastojaan Kiinan viljavarastojen ja tuotannon tarkentuneiden tietojen osalta. 2018/19 tasearvion muutoksia tehtiin myös Yhdysvaltojen alentuneeseen maissintuotannon, EU:ssa ja Yhdysvalloissa vähentyneen vehnän viennin sekä Venäjän lisääntyneiden vehnän vientien perusteella.

2019/20 maailman maissin ja ohran tuotantomäärät nousevat 1 % y/y. Yhdysvalloissa syysvehnäalan arvioidaan alenevan viime kaudesta 3,8 % ja olevan samalla toiseksi pienimmillään yli sataan vuoteen. Sen ohella yhdysvaltojen maissin pinta-ala nousisi 3 % ja tuotanto olisi tänä vuonna arvioiden mukaan yli 300 milj. tn.

Päivitettyjen maailman viljatasekuvaajien tulkintaa

Maailman viljatasekuuvaajasta nähdään 2018/19 kauden arvion mukaan varastojen pienentyneen. Nähtävissä on myös varovainen arvio kulutuksen ja tuotannon eron vähentymisestä. Vehnän tuotantoarvio pysyy oletetusti alhaisimpana neljän vertailuvuoden aikana. Maissin varastoarviot ovat pienentyneet merkittävästi.

Maailman viljatase 6 3 Maailman vehnätase 6 3 0603 maissitase

Eri lähteiden viljatasearvion vehnän kokonaistuotanto kaudelle 2018/19 vaihtelee välillä 728 ja 735 milj. tn. Vehnän varastojen muutos edelliseen kauteen vaihtelee -4 ja -3 milj. tn välillä. Maissin kokonaistuotantoarvio vaihtelee 1 081 ja 1 109 milj. tn välillä. Maissin varastojen muutos edelliseen kauteen vaihtelee -12 ja -9 milj. tn. välillä. Soijan tuotantomäärien ja varastojen ennustetaan kasvavan verrattaessa kahteen edelliseen kauteen.

maailman viljatasearvioita 6 3 19

Maailman viljatasekuvaajia päivitetään VYR sivuille n. kuukauden välein. Ne ovat nähtävissä täällä:

Maailman viljataseet