UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kaurabisnestä vahvistetaan Business Finlandin rahoittamalla OatHow-projektilla, jonka tavoitteen on luoda sekä tutkimukseen että liiketoimintaan uutta tietoa kauraraaka-aineista

Hanna Helkkula (hanna.helkkula a vyr.fi), 6.2.2019

Suomi on yksi maailman suurimmista kaurantuottajamaista. Kauratuotteiden kasvava kansainvälinen suosio on tarjonnut Suomelle mahdollisuuden nousta merkittäväksi tekijäksi globaaleilla kaura- ja kauratuotemarkkinoilla.

OatHow-projekti hakee erityisesti yhteyksiä prosessointilaadun ja kaurasta mitattavien ominaisuuksien välillä, selvittämällä mm. millaisia mittauksia viljaeristä on tehtävä, kemiallista koostumusta, fysikaalisia ominaisuuksia ja jyvän väriä. Tarkoituksena on myös tuoda esiin suomalaisen kauran vahvuuksia verrattuna muualla viljeltyyn kauraan.

Projektissa on julkisen tutkimusprojektin lisäksi neljä rinnakkaista ja samanaikaisesti toteutettavaa yritysvetoista projektia, sekä . VTT:n koordinoima OatHow-hanke toteutetaan vuosina 2019–2020 osana Business Finlandin Food From Finland 2.0 -rahoitusohjelmaa ja sen kokonaisbudjetti yltää 2 miljoonaan euroon. Tutkimusosapuolien ohella OatHow-hanketta rahoittaa yhdeksän kauran pellolta-pöytään -ketjua edustavaa yritystä. Tutkimus- ja kehitystyötä toteuttavat yhdessä neljä tutkimusryhmää: VTT (vastuullinen johtaja Emilia Nordlund), Turun yliopisto (Kaisa Linderborg), Helsingin yliopisto (Tuula Sontag-Strohm) ja Luonnonvarakeskus (Veli Hietaniemi).

VTT lehdistötiedote


Kuten 25.1. julkaistussa uutisessa mainittiin, kauran tuotanto putosi jo toista kautta peräkkäin ja alimmilleen kolmeen vuoteen. Pudotusta viime kaudesta tuli kuutisen prosenttia. Laskua tuotantomääriin tuli kaikissa merkittävimmissä tuottajamaissa. Australiassa kaurasato jäi maan itäosien kuivuuden takia alimmilleen 11 vuoteen. Laskua edeltävään kauteen tuli reilu 20 prosenttia. Kanadassa sato laski viime vuodesta 8 prosentilla ja EU:ssa reilulla 6 prosentilla.   

Linkki uutiseen