UUTISIA VILJAKETJUSTA

Venäjän vehnän viennit hidastuneet

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 19.12.2018

Venäjältä on tällä kaudella viety vehnää vikkelää vauhtia, uutisoi brittiläinen AHDB. Vienti on ollut etupainotteista ja vietynä on jo enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, vaikka sato jäi selvästi viime kautta pienemmäksi. Nyt Venäjän viennit ovat kuitenkin alkaneet hidastua, kertoo paikallinen analyytikkotalo SovEcon.

Venäjän vientitahti hidastui marraskuussa ja hidastumisen ennustetaan jatkuvan myös joulukuussa. Lisäksi ukrainalainen UkrAgroConsult raportoi, että toimitukset satamien lähellä ovat nukuksissa ja talvinen sää hankaloittaa viljan kuljetuksia.

Venäjä vei viime kaudella 2017/18 yli 40 milj. tonnia vehnää. SovEconin tuoreimman ennusteen mukaan heinä−joulukuun välillä viljaa viedään 10 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Eri tahojen ennusteiden mukaan kuluvan kauden 2018/19 viennit jäävän kuitenkin viime kautta matalammiksi, sillä sato jäi viime vuoden ennätyslukemista.  Venäjän maatalousministeriö ennustaa vehnän vientien laskevan 35 milj. tonniin. Tahdin hidastumista onkin odotettavissa markkinointikauden jälkipuoliskolla.  

Muiden viejämaiden asema paranee ja hintoihin odotetaan nousua

Venäjän vientien hidastuminen pönkittää hintoja. Venäjä on tavallisesti yksi halvimmista, ja usein halvin viljan tarjoaja. Näin ollen sen hintojen nousu vaikuttaa myös globaaliin hintatasoon.

Venäjän tarjonnan niukkeneminen parantaa muiden isojen viejämaiden, kuten Yhdysvaltojen vientimahdollisuuksia. AHDB:n mukaan Venäjän vientihinnat ovat nousseet reilulla 3 prosentilla marraskuun puolivälistä.

  • Lähde: AHDB