UUTISIA VILJAKETJUSTA

Tukes myönsi Buteo Start FS 480 -valmisteelle poikkeusluvan kevätöljykasvien siementen peittaukseen

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 4.12.2018

Tukes myönsi poikkeusluvan kevätrypsin ja -rapsin siementen peittaukseen Buteo Start FS 480 -valmisteelle. Neonikotinoideja sisältäville valmisteille sen sijaan ei enää myönnetty poikkeuslupia öljykasvien kasvinsuojeluun. Neonikotinoideja sisältävillä valmisteilla peitattujen sokerijuurikkaan siementen kylvöön erityislupa sen sijaan myönnettiin.

Kevätrypsin ja -rapsin siementen teolliseen peittaukseen on kasvukaudella 2019 lupa käyttää Buteo Start FS 480 -nimistä valmistetta. Valmisteen tehoaineena on flupyridifuroni, joka on Tukesin mukaan pölyttäville hyönteisille haitattomampaa kuin neonikotinoidit. Tukes ei enää antanut poikkeuslupaa käyttää neonikotinoideja sisältäviä valmisteita kevätöljykasvien siementen peittauksessa ensi kasvukaudella. 

Poikkeuslupa mahdollistaa kevätöljykasvien viljelyn jatkumisen Suomessa 

Poikkeuslupa Buteon käyttöön annettiin kevätöljykasvien kirppatuhojen torjumiseksi. Kirpat voivat vahingoittaa kevätrypsi ja -rapsikasvustoja jopa siinä määrin, että vain pieni osa siemenistä kehittyy taimiasteelle. 

Poikkeuslupa mahdollistaa kevätrypsin ja -rapsin viljelyn jatkumisen Suomessa. Pohjoisissa oloissamme valtaosa öljykasvien tuotannosta keskittyy kevätkylvöisiin lajeihin, jotka ovat syyskylvöisiä alttiimpia kirppatuhoille.