UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopan viljasadosta 2019 odotetaan runsasta

Katariina Vilppula (katariina.vilppula a vyr.fi), 14.12.2018

Syysviljoja on saatu hyvin kylvöön Euroopassa. Sateiden palaaminen kuivuudesta kärsineille alueille on parantanut kasvuolosuhteita. Ensi vuoden viljasadosta odotetaankin huomattavasti tämänvuotista suurempaa.

Ranskalainen analyytikkotalo Strategie Grains ennustaa Euroopan viljantuotannon kasvavan ensi vuonna rytinällä. EU:n vehnän kylvöalan (pl. durum) arvioidaan nousevan voimakkaasti ja satojen odotetaan yltävän huomattavasti tämän vuoden satoja korkeammiksi. Strategie Grains ennustaa EU:n vehnän tuotannon nousevan 16 prosentilla 147 milj. tonniin. Ohran viljelyalan ennustetaan pysyvän korkeana ja syysohran valtaavan takaisin alaa kevätohralta. Ohran tuotannon ennustetaan nousevan 10 prosentilla 61,5 milj. tonniin. Myös maissin kylvöalojen ja tuotannon odotetaan nousevan, mutta pienemmässä mittakaavassa. Tuotannon uumoillaan kasvavan 4 prosentilla 62,9 milj. tonniin. Tulee kuitenkin huomioida, että ennusteet ovat vielä tässä vaiheessa kautta hyvin alustavia. Sääolosuhteet ovat merkittävässä roolissa. 

Pohjois-Euroopan syysviljat hyvässä kunnossa

Syysviljojen kasvuolosuhteet ovat pysyneet suotuisina Iso-Britanniassa, Pohjoismaissa sekä Baltiassa. Pohjois-Euroopan syysviljan kylvöalat ovatkin nousseet huomattavasti viime vuotisista historiallisen matalista lukemista. Ranskassa, Saksassa, Puolassa ja Keski-Euroopan maissa kuivuus häiritsi kylvösesonkia. Olosuhteet ovat kuitenkin sateiden palaamisen myötä kohentuneet.

Sateet mahdollistivat syysviljojen kylvöaikeiden toteutumisen. Kaakkois-Euroopassa osa kasvuistoista ovat jäljessä kehityksestä ja saattavat kärsiä lämpötilojen laskusta. Espanjassa ja Italiassa on satanut voimakkaasti viime kuusta lähtien, mikä saattaa uhata syysviljakasvustoja.

EU:n viljan vientien vilkastumista odotellaan edelleen

EU:n viljan viennit kolmansiin maihin ovat jatkuneet heikkoina. EU:n vehnä on edelleen huonossa kilpailuasemassa, vaikka Venäjän hinnat ovatkin lähteneet pieneen nousuun. EU:n vientien uskotaan kuitenkin vilkastuvan markkinointikauden toisella puoliskolla, kun Mustanmeren alueen tarjonta alkaa ehtyä. Mustanmeren alueen vientien pienoista hidastumista onkin havaittavissa. 

Maissin tuonti Mustanmeren alueelta Eurooppaan on pysynyt vilkkaana. Maissi on yhä erittäin kilpailukykyinen valinta teolliseen rehukäyttöön, mikä heikentää vehnän ja ohran asemaa. Myös Suomeen on tuotu huomattavia määriä maissia. 

  • Lähde: Strategie Grains, EU Grain Report 12/18.