UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljojen puinnit loppusuoralla

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 4.9.2018

Viljojen puinnit ovat loppusuoralla lähes koko maassa. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa on vielä puimatta epätasaisesti tuleentuneita kasvustoja. Kevätöljykasvien puinnit jatkuvat vielä pitkälle syyskuuhun. Kaurat ovat veden puutteen takia jääneet kevyiksi. Kevyitä viljaeriä kannattaakin kierrättää kuivurissa, jotta painoa saataisiin hivutettua ylöspäin. Kauraerien DON-pitoisuudet ovat tänä vuonna jääneet mataliksi.

Puintien eteneminen alueittain, tilanne 3.9.2018 (ks. taulukko)

Kymenlaaksossa ja Itä-Uudellamaalla alueella satotaso on noin 50-60 prosenttia normaalivuotta alempi. Puintikosteudet ovat olleet alhaisia. Viljojen hehtopainot ovat kauroja lukuun ottamatta normaalitasolla. Kaurat ovat kevyitä sekä seulonnat ovat tavanomaisia heikompia. Vehnillä on erinomaisia valkuaisia ja sakolukuja. DON-toksiineista ei tähän mennessä ole ollut harmia. Kymenlaaksossa iso osa härkäpapupelloista jää puimatta, koska hyönteiset ovat tuhonneet kasvustot kokonaan.

Kasvukaudella kasvinsuojelussa oli haasteita, mikä heijastuu myös sadon laatuun. Rikkasiemeniä on normaalia enemmän sekä viljoissa että öljykasveissa. Ruiskutusten ajankohtaa sekä tehoaineita kannattaisi pohtia ajatuksella ensi vuotta silmällä pitäen. Syyskylvöjä on tehty hyvissä olosuhteissa, mutta paikoin kuivuus on hankaloittanut kyntöjä.

Uudellamaalla puinnit ovat edenneet pääosin poutaisissa olosuhteissa, joskin muutamia sadekuuroja on tullut. Syksyn tuntua on kuitenkin jo ilmassa. Kaste saapuu aikaisin illalla ja viipyy aamupäivästäkin pidempään. Erityisesti kaurojen hehtopainot ovat muutamia kiloja alhaisemmat kuin tavallisesti. Vehnän valkuaiset ovat korkeita, mutta seassa on vihreitä jyviä. Satovaihtelut suuria eri tilojen ja lohkojen välillä.

Syysöljykasvit ja ruista on kylvetty. Syysvehniä tullaan myös kylvämään, mutta kylvöjen aloitusta odotellaan vielä. Sopivaa lämpöä ja kosteutta toivottaisiin. Ensimmäisinä kylvetyt syysrukiit ovat orastuneet hyvin, mutta elokuun viimeisinä päivinä kylvettyjä odotellaan vielä orastuviksi. Syyskylvöksillä kova tuholaispaine – havaittu on niin etanoita, kahukärpäsiä, kuin viirukaskaita. Kahukärpäsiä on tavattu orastuneilla ruispelloilla runsaasti.

Lounais-Hämeessä puinnit ovat edenneet kohtuullisen hyvissä, joskin vaihtelevissa olosuhteissa. Tuleentuminen on epätasaista. Vihreät jyvät hidastavat puintia ja kuivatusta. Sadot vaihtelevat huonosta kohtuulliseen. Kaurat ovat kevyitä. Syysviljojen kylvöjä on aloitettu, mutta kuivuus sekä tuholais- ja tautiriski hidastavat.

Varsinais-Suomessa odotetaan yhä juhannuksen jälkeen itäneiden kasvustojen valmistumista. Kevätvehnän valkuainen ja sakoluku ovat korkeita, mutta hehtolitranpaino normaalia alempi. Kevätviljojen sato jäänyt vähintään puolet normaalia pienemmäksi.

Ruista ja syysrapsia on kylvetty, syysvehnän kylvöjä odotellaan vielä. Paikoittain on edelleen kuivaa ja kahukärpäsiä esiintyy paljon. Ruis on kauniisti oraalla niillä alueilla, joilla sade on kastunut maan koko kylvökerroksesta.

Salon seudulla viime viikko oli hyvä puintiviikko, mutta sade keskeytti korjuun viikonloppuna. Kylvöjä on tehty, toisaalla oraat ovat taimettuneet hyvin, mutta paikoin maa on liian kuiva itämiseen. (edit. 5.9.).

Satakunnassa syysviljoja kylvetty todella vähän. Maat ovat kuivia ja itämiskosteus hukassa. Pirkanmaan länsiosissa puinteja on tehty kohtalaisissa olosuhteissa. Aamut ovat kosteita ja on ollut heikkoa tuulta. Kylvöt ovat edistyneet hyvin, mutta maa on todella kuivaa.

Etelä-Pohjanmaalla puinnit ovat edenneet viikon aikana loppusuoralle. Olosuhteet ovat olleet hyvät, joskin sadekuuroja on tullut hieman. Syysviljojen kylvöjä on tehty kuivissa olosuhteissa. Ruista kylvettiin viime viikolla kovaa vauhtia ja kylvöjä tehdään jonkin verran myös tällä viikolla. Keski-Pohjanmaalla kevätrypsit ovat vielä puimatta. Syyskylvöjä on tehty hyvin vähän. Myös Pohjanmaalla puinnit ovat edenneet erinomaisissa olosuhteissa. Viime päivinä ollut syysviljojen kylvön kovin sesonkiaika. Pohjois-Pohjanmaalla puinnit saadaan tällä viikolla päätökseen ja syysviljojen kylvöjä viimeistellään. Myös Kainuussa syysviljojen kylvöt ovat loppusuoralla.

Pohjois-Savossa viljojen sadot jäävät noin 70 prosenttiin normaalista. Osalla tiloista sato on jäänyt alle puoleen normaalista ja osa on pääsyt normaaliin. Keskimäärin ollaan selvästi alle normaalin satotason. Nurmirehua saadaan pääosin oman alueen tarpeeseen, mutta myyntiin rehua ei juurikaan ole. Rehujen ostomenot kasvavat merkittävästi. Syysviljoja kylvetään vähän, sillä maat ovat kylvöihin liian kuivia.

Ylä-Savossa puintiolosuhteet ovat olleet kohtalaiset, hiukan on tullut sadetta. Syysviljojen kylvöt ovat edistyneet hyvin. Pohjois-Karjalassa viime viikon kelit olivat puintien kannalta hyvät. Nyt puidaan jo viimeisiä kasvustoja pois

Puintien eteneminen alueittain 03092018

Lähde: VYR puintiseurannan asiantuntijaraati 

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.