UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puinnit pian paketissa

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 11.9.2018

Viimeisiä puinteja tehdään parhaillaan eri puolilla Suomea. Eniten kasvustoja on korjaamatta Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Puimatta on erityisesti rapsia, jonka sadonkorjuu jatkuu vielä kuun loppupuoliskolle. Syysöljykasvien kylvöt on tehty ja myös rukiin siemenet alkavat olla maassa. Syysvehnän osalta kylvösesonki on vielä käynnissä. Kahukärpäset ovat kiusanneet syyskasvustoja eri puolilla maata. Tämänvuotinen puintiseuranta päättyy tämän jutun myötä.

Puintien eteneminen alueittain, tilanne 10.9.2018

Alueittaisia ja kasvikohtaisia satoarvioita (%) normaalisadosta, tilanne 10.9.2018

Viljojen puinteja viimeistellään koko maassa. Puinnit ovat edenneet hyvin, mutta epätasaisesti orastuneiden kasvustojen valmistumista on odoteltu muun muassa Varsinais-Suomessa. Viljoista puimatta on eniten kevätvehnää. Kaikkia viljoja on kuitenkin vielä pystyssä. Öljykasvien puintitilanteessa esiintyy suurta vaihtelua. Keskimäärin reilu puolet öljykasvisadosta on puitu. Uudellamaalla kevätrapsin puinnit ovat paikoin vielä alussa.

Satomenetyksiä kaikille alueille

Keskisadot jäivät normaalia matalammiksi kaikilla kasveilla ja alueilla, mutta isoimmat pettymykset tuli Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja osissa Kymenlaaksoa. Uudellamaalla sato jäi paikoin vielä heikommaksi kuin mitä loppukesästä odotettiin. Eniten kuivuus leikkasi vehnäsatoa, jonka keskisadot laskivat jyrkästi. Vehnän valkuaiset ja sakoluku ovat kuitenkin korkealla. Kaurat jäivät veden puutteen takia kevyiksi. Mallasohrissa valkuainen nousi monilla lohkoilla liian korkeaksi. Muun muassa Pohjois-Savossa ohra menestyi tänä vuonna kauraa paremmin.

Toimitetut ennakkonäytteet eivät ole kaikilta osin vastanneet todellisuutta. Ennakkonäytteiden ottoon tulisikin kiinnittää erityishuomiota. Ei riitä, että näytepussi täytetään siilon päältä. Ohjevideo edustavan viljanäytteen ottoon löytyy täältä ja kirjallinen ohje täältä

Kahukärpäset piinaavat syyskasvustoja

Rukiit on saatu pääosin kylvettyä. Syysvehnän kylvöt ovat käynnissä, paikoitellen vielä aluillaan. Muun muassa Varsinais-Suomessa ruista on kylvetty paljon ja ne ovat paikoin jo oraalla, syysvehnien kylvöt jatkuvat vielä ensi viikolla säiden salliessa. Salon seudun länsiosissa syyskylvöjä on tehty erinomaisissa olosuhteissa ja kasvustot ovat sopivaan aikaan tulleiden sateiden ansiosta taimettuneet hyvin. Osissa Varsinais-Suomea on kuitenkin taimettumista ajatellen yhä liian kuivaa.

Uudellamaalla odotetaan sateita, jotta kylvöt itäisivät ja orastuisivat kunnolla. Myös Pohjanmaalla kuivuus haittaa syysviljojen orastumista kuivilla maalajeilla.  Pohjanmaan rannikkoalueilla syyskylvöala jäänee pieneksi hyvistä syyskeleistä huolimatta, mutta tuholaisia ei vielä ole esiintynyt.

Kahukärpäsiä on havaittu runsaitakin määriä eri puolilla maata ja niitä on paikoin torjuttu. Varsinais-Suomessa syysrapsissa ei ole esiintynyt etanoita tai kirppoja.  

Puintien eteneminen alueittain, tilanne 10 9 2018
  • Lähde: VYR puintiseurannan asiantuntijaraati 

    VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.