UUTISIA VILJAKETJUSTA

Satunnaiset sateet ovat häirinneet puinteja − poudalla työt edenneet vauhdilla

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 28.8.2018

Puinnit ovat viimeisen viikon aikana edenneet pääosin hyvissä olosuhteissa, vaikka sadekuurot ovat aiheuttaneet taukoja. Syysviljojen orastumisen kannalta sateet ovat kuitenkin tulleet tarpeeseen. Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa puinteja on hidastanut kuivuudesta kärsineiden savimaiden jälkiversonta ja epätasainen valmistuminen.

Puintien eteneminen alueittain, tilanne 27.8.2018 (ks. taulukko)

Uudellamaalla epätasaisia kasvustoja on vielä puimatta, sillä osa on itänyt vasta juhannuksen tienoilla. Satovaihtelut ovat suuria, mutta yleisesti jäädään puoleen tavanomaisesta. Kevätviljojen sadot ovat 1 000−4 000 kg/ha paikkeilla. Syysviljoilla satoa saadaan 60−70 prosenttia normaalivuodesta.

Kevätviljoilla valkuainen ja sakoluku ovat olleet korkealla. Kevätvehnällä on saatu myös hyviä hehtopainoja. Ohran ja erityisesti kauran painot ovat hyvin vaihtelevia. Jyväkoko on pieni ja mukana on vihreitä jyviä. Syysviljoilla laatu on hyvä tai tyydyttävä. Syysvehnäsato jäi määrällisesti alhaiseksi.

Sateet ovat olleet syyskasvien orastumisen kannalta välttämättömiä. Tällä viikolla tapahtuu kylvöjen suhteen paljon, jos säät sallivat. Syysrapsit on jo kylvetty sekä jonkin verran hybridiruista. Molempia on jo orastunutkin. Populaatioruista ja syysvehnää aiotaan kylvää vielä.

Varsinais-Suomessa satoa on korjattu epävakaisissa mutta kohtalaisissa olosuhteissa. Tasaisesti kasvuun lähteneiden kasvustojen puintikosteus on ollut matala. Varsinais-Suomessa on paljon epätasaisen itämisen ja versonnan seurauksena osittain vihreitä kasvustoja. Pystyyn kuivanneet on puitu, mutta epätasaiset ovat jäljellä ja ne ovatkin ongelmallisia. Epätasaisien kasvustojen puintikosteus on ollut korkeampi ja kuivausaika pitkä. Hehtopaino on nyt 5-7 kg normaalia alempi, mutta valkuaiset korkealla. Sakoluvut ovat olleet hyviä.

Sato jää kaikilla kevätviljoilla alle puoleen normaalista, syysvehnillä arviolta 60 prosenttiin tavanomaisesta. Maakunnan itäpuolella odotetaan kolmannesta nurmisadosta parempaa kuin aiemmista niitoista, mutta rannikolla edelleen kuivaa eikä nurmi kasva.

Syyskylvöjä tehty vasta vähän, mutta aikeita kylvää on vielä monella. Ruista kylvetty jonkin verran. Puinnit olleet nyt etusijalla, ja epätasaisesti kasvuun lähteneitä viljoja on vielä paljon puimatta. Sateita odotetaan, jotta syysviljat myös itäisivät. Toistaiseksi esim. Vakka-Suomessa edelleen kuivaa.

Salon seudulla sateet hidastivat ja keskeyttivät puinnit viikonloppuna. Kaura on kevyttä, muuten laadut ovat hyviä tai tyydyttäviä. Viljan puinnit saadaan tehtyä joillakin alueilla jo tällä viikolla, mikäli säät sallivat. Öljykasvit jäävät syyskuulle. Kaksitahoiset ohrat ovat pärjänneet tänä kesänä parhaiten, härkäpavun suhteen tilanne on heikoin. Myös kevätvehnien sato jää heikoksi.

Syyskylvöt etenevät mukavasti. Rapsit ovat taimella ja rukiita on kylvetty reilusti. Maat muokkautuvat pääosin helposti kylvökuntoon. Sopivat sateet takaavat kasvuun lähdön.  

Satakunnassa puinteja on pieniä sadekuuroja lukuun ottamatta tehty hyvän säätilan vallitessa. Ruis ja vehnät ovat laadultaan melko hyviä. Kaurat ovat kevyitä ja seulonta-asteet korkeita. Osa ohrasadosta on melko laadukasta, mutta kevyttäkin löytyy. Syyskylvöjä on tehty melko vähän. Maat ovat kuivia ja itäminen kyseenalaista.

Kymenlaaksossa satoa on korjattu kuivissa ja tuulisissa olosuhteissa. Satoa tuli vähän, mutta sadon laatu vaihtelee. Satotaso on alueella 3 000−4 000 kg/ha. Vehnässä on hyvä laatu, mutta satoa tulee puolet normaalista hyvästä sadosta. Syysviljojen kylvöjä tehdään parhaimmillaan.

Etelä-Pohjanmaalla sadekuurot ovat häirinneet sadonkorjuuta viimeisen viikon aikana, mutta muuten olosuhteet ovat olleet puintien kannalta hyvät. Satomäärät vaihtelevat alueittain ja jopa lohkon sisällä erittäin heikosta todella hyvään. Hyvä viljelykierto näkyy todella voimakkaasti.  Syväjuuristen kasvien jälkeen on saatu kiitettäviä satoja ja laatuja. Laatu vaihtelee suuresti. Ohra on siis pääosin kohtuullisen hyvää ja vehnä hyvälaatuista. Kauran hehtopaino on ollut heikko. Syysrapsia ja ruista on kylvetty, syysvehniä ei vielä. Tällä viikolla tehdään paljon, kun on saatu vettä.

Keski-Pohjanmaalla sadonkorjuu on jo loppusuoralla. Viime viikon alku puitiin hyvissä olosuhteissa ja viikonloppuna sateet keskeyttivät korjuu. Hehtolitrapainot vaihtelevat, parhaat monitahoiset ohrat 68 kg, kaksitahoiset 72 kg, keskimäärin n. 64. kg Pystyyn kuivaneet ohrat ovat 60 kg paikkeilla. Kauralla hehtopainot 53-54 kg, parhaat 57 kg. Kauran jyvät ovat pieniä.

Pohjanmaalla loppuviikko oli sateinen. Pieniä kuurosateita tuli lähes päivittäin. Hehtolitrapainot lähes normaaliluokkaa, paitsi kauralla, joka on ollut kevyttä. Sadekuurot ovat hidastaneet myös syyskylvöjen tekoa. Kylvöhuippu on odotettavissa tällä viikolla säiden kohetessa.  

Pohjois-Pohjanmaalla olosuhteet ovat olleet suotuisat ja sadon laatu on hyvä. Puiduissa ohrissa jyväkoko on pieni. Hehtopaino vaihtelee todella paljon, mutta kaurat ovat kevyitä. Kainuussa sateita on alkanut tulemaan. Kaura on kevyttä ja syysviljojen kylvöjä on aloitettu.

Myös Keski-Suomessa laatu on tänä vuonna hyvä. Hehtopainot ovat pääsääntöisesti ihan normaalit, vehnällä jopa yli 80 kg. Myös sakoluvut hyviä. Syysviljojen kylvöjä tehty normaalia enemmän ja ala kasvaa merkittävästi.

Etelä-Savossa hehtopainot ovat alhaisia. Syyviljojen kylvöjä on tehty vasta hyvin vähän. Pohjois-Savossa sato näyttää jäävän 70 prosenttiin normaalista, joskin alueelliset vaihtelut suuria. Korjuukustannukset ovat tänä vuonna jääneet pienemmiksi. Viljan ostotarvetta Pohjois-Savoonkin on normaalia enemmän. Hehtolitrapainot paikoin alhaisia ja jyvät pieniä. Syysviljoja on kylvetty hyvin vähän.

Pohjois-Karjalassa saadaan tällä viikolla ohrat ja kaurat puitua, jos ilmat suosivat. Öljykasvit ja loput vehnät menevät ensi kuulle. Ohrat ovat laadultaan lähes normaaleja, kaurat kevyitä.

Puintien eteneminen 27 8 2018
  •  Lähde: VYR puintiseurannan asiantuntijaraati

Lue myös: 
21.8.2018 - Puintisesonki on nyt kiivaimmillaan
14.8.2018 - Kiireisin puintisesonki pian käsillä
7.8.2018 - Tulossa aikainen puintisesonki ja pieni viljasato  

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.