UUTISIA VILJAKETJUSTA

Puintisesonki on nyt kiivaimmillaan

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 21.8.2018

Puinnit ovat viikon aikana edenneet kovaa vauhtia, vaikka paikalliset sadekuurot ja kasvustojen epätasainen valmistuminen ovat hidastaneet menoa. Kevätviljojen sadot jäävät alueesta riippuen 50-80 prosenttiin normaalista. Eniten kesän kuivuudesta ovat kärsineet Uudenmaan ja Varsinais-Suomen lohkot. Satomenetyksiä tulee kuitenkin kaikille alueille. Erityisesti kaurat ovat jääneet kevyiksi. Syysvilja-alan odotetaan kasvavan suureksi, jos vain peltojen kosteus riittää.

Uudellamaalla kirjavat kasvustot viivästyttävät puinteja.  Nyt puituna on 30-40 prosenttia alasta. Hehtolitranpainot ovat jääneet mataliksi. Valkuaiset ovat korkealla, sakoluvut normaalitasolla ja pieniä jyviä on tavanomaista enemmän. Syysviljoilla laatu on hyvä, sakoluvut ja valkuainen ovat korkealla. Kylvömuokkauksia tehdään ja kylvettynä on pieniä aloja syysrapsia ja syysvehnää, mutta rukiin kylvöjä vasta aloitellaan.

Varsinais-Suomessa puituna on arviosta riippuen 20-40 prosenttia alasta. kaurat ovat kevyitä ja hehtolitranpaino vähän keskimääräistä alempi muissakin, kuin mitä on tähän mennessä mitattu. Valkuaiset ovat korkeita. Syysviljoissa sakoluku ollut korkea, jopa yli 300. Sato vaihtelee paljon tilakohtaisesti ja maalajeittain. Karkeilla mailla kuivuus ja helle ovat verottaneet kasvustoja ja satoa paljon, eloperäisillä mailla sato hieman parempi. Osalla tiloja puinteja ei vielä edes aloitettu, kun kasvustot kovin epätasaisia. Sokerijuurikas hyötyy vielä näistä sateista, jos vain on taimettunut keväällä. Härkäpavussa palot aukeavat jo kasvustoissa, palkojen määrä vähäinen.

Syysvehnissä satoarvio on parempi kuin kevätvehnissä, ohrissa 2-tahoiset parempia kuin monitahoiset. Rukiin kylvöt ovat alkaneet, mutta suurin osa odottaa vielä. Sateet ovat paikallisia, mutta suurimmassa osassa maakuntaa on saatu sen verran vettä, että kylvöt voisivat orastua.

Salon seudulla puinnit etenevät nyt ripeästi ja kaikki keväällä itäneet viljakasvustot ovat puintivalmiita. Juhannuksen sateiden jälkeen itäneiden lohkojen osalta joudutaan vielä odottelemaan parisen viikkoa. Sadon laatu on hyvää tai tyydyttävää. Ruista on kylvetty jonkin verran ja syysrapsit ovat jo taimella. Myös syysohraa on kylvetty jonkin verran. Syyskylvöjä tullaan tekemään ennätyksellisen paljon, ja etenkin hybridirukiin suosio on kasvussa. Sateita on saatu viime viikkoina sopivasti.

Satakunnassa lähes puolet sadosta on korjattu. Ohran ja kauran hehtolitranpainot ovat matalia ja seulonta-asteet korkeita. Rukiin laatu on pääosin hyvä. Vehnien painot hyviä, tosin jonkin verran surkastuneita jyviä joukossa. Syysviljojen kylvöjä ei vielä ole tehty.

Kymenlaaksossa sadon laatu vaihtelee paljon riippuen kasvustoista huonosta hyvään. Puituna on nyt 20-40 prosenttia sadosta. Kaurat ovat kevyitä, mutta vehnän ja ohran hehtolitranpainot ovat hyvät. Syysöljykasveja on kylvetty, syysviljojen kylvöt alussa ja niitä on paljon suunnitteilla. Satotasot vaihtelevat erittäin paljon. Sateet kiusaavat puinteja. Puintiaika päivässä jää odotettua lyhyemmäksi sateiden vuoksi. Viilenneet yöt nostattavat koviakin kasteita, jolloin kasvustojen kuivumista joudutaan odottelemaan pitkälle päivään ennen puintien aloittamista. 

Keski-Suomessa puinnit ovat edenneet yli puolivälin ja hehtolitranpainot ovat kohtalaisen hyviä. Väri on erittäin vaalea ja hyvännäköinen. Syyskylvöjä on tehty, mutta maat ovat hyvin kuivia.

Etelä-Pohjanmaalla laatu on hyvää vehnissä ja ohrissa. Kaurat ovat kevyitä ja pienijyväisiä. Puimatta on enää kolmannes kasvustoista. Syysrapsia ja ruista on kylvetty jo ja rukiin osalta aloitellaan tällä viikolla. Säät ovat olleet puinneille suotuisat. Vähäisempi kuivauksen tarve kompensoi osan heikommasta sadosta.

Pohjanmaan rannikko-osissa kaurat ovat kevyitä (50 kg) ja vehnät kohtuullisen hyviä. Valkuaista näyttää nyt olevan kaikissa riittävästi. Syysviljojen kylvöjä ei vielä ole tehty, sillä pellot ovat todella kuivia. Moni pohtii itääkö näissä olosuhteissa mikään ja kannattaako tuhlata siemeniä.

Keski-Pohjanmaalla puinnit ovat sujuneet rivakasti. Rannikkoalueella ohrat on melkein puitu ja kauran korjuu on rannikolla pitkällä. Kevätvehniäkin on rannikolla puitu. Sadot vaihtelevat sademäärän mukaan sekä lohkoittain ja alueittain. Aikaisin kylvetyt kasvustot ovat parempia. Osa saa normaalin sadon, toiset tavanomaista heikomman. Nyt ne pellot ovat satoisia, joita kosteus on viime vuosina vaivannut. Pystyyn kuivaneiden ohrien hehtopainot ovat 53−60 kilon paikkeilla, muuten vaihtelu 60−68 kilon paikkeilla. Kauralla hehtolitranpainot ovat reilut 50 kiloa. Syysviljojen kylvöjä ei vielä juurikaan ole tehty.

Etelä-Savossa sato on kevyttä ja laatu heikko. Sateet olleet erittäin paikallisia, mikä näkyy sadon laadussa ja määrässä. On myös yksittäistapauksia, joissa on saatu keskimääräistä parempia satoja. Kuminasta tullut hyvä sato ja tattarikin vaikuttaa hyvältä, mutta sitä ei ole vielä puitu. Gammayökkönen on tehnyt tuhoja Etelä-Savossakin.

Pohjois-Savossa puinnit ovat sujuneet hyvissä olosuhteissa ja sadonkorjuu on edennyt yli puolivälin. Kuivausajat ovat lyhyet. Kolmatta nurmisato tarvitaan, mutta sateet ovat jääneet vähäisiksi ja nurmen kasvu on ollut heikkoa. Nurmirehun lisätarve ja mahdolliset myyjät on hyvä kartoittaa viimeistään nyt. Olkea kannattaa nyt korjata kuivikkeiksi ja karkearehun täydennykseenkin, jos sitä on vain saatavilla. Lyhyestä kasvustosta ei saada paljoa olkeakaan.

Etelä-Karjalassa sadonkorjuu on edennyt puoliväliin. Kaura näyttäisi kärsineen kuivuudesta eniten ja sen sadon pelätään tippuvan puoleen keskiarvovuodesta.

Pohjois-Karjalassa puintikelit ovat olleet kohtuulliset ja paikalliset sadekuurot ovat olleet haittana.Hehtopaino on ohralla normaali, kaura on kevyempää. Karjatilat tehneet viljaa rehuksi, koska karjan nurmirehusato jää pieneksi ja viljarehulla paikataan menetystä. Syysviljoja kylvetään edellisvuotta enemmän.

Puintitilanne 200818 Satoarviot % 200818
  • Lähde: VYR puintiseurannan asiantuntijaraati

Lue myös: 
7.8.2018 - Tulossa aikainen puintisesonki ja pieni viljasato

14.8.2018 - Kiireisin puintisesonki pian käsillä 

VYR seuraa tuttuun tapaan puintien etenemistä eri puolilla Suomea. Tämä epävirallinen seuranta toteutetaan kootun asiantuntijaraadin voimin. Raatilaisilta kysellään arvioita puintien etenemisestä kunkin viikon alussa ja niiden pohjalta kirjoitettu uutisjuttu julkaistaan VYR sivuilla tiistaisin. Raatilaisina on mm. keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.