UUTISIA VILJAKETJUSTA

EU:n viljasato jää pienimmäksi sitten vuoden 2012

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 10.8.2018

Ranskalainen analyytikkofirma Strategie Grains on edelleen laskenut ennusteitaan EU:n viljantuotannosta 2018/19. Kuivuus on leikannut satoja isolla kädellä erityisesti Pohjoismaissa, Baltiassa sekä Saksan ja Puolan pohjoisosissa.

Euroopan vehnän ja ohran puinnit alkoivat poikkeuksellisen aikaisin ja etenivät ripeästi heinäkuun aikana. Syysohran puinnit olikin elokuun alussa saatu päätökseen isossa osassa Eurooppaa, mutta kun vehnän puinnit olivat vielä käynnissä Iso-Britanniassa, Saksassa ja Baltiassa. Myös Tanskassa ja Ruotsissa sadonkorjuu oli vielä käynnissä, vaikka äärimmäisen kuivat olosuhteet ovat aikaistaneet puinteja. Eteläisessä Ruotsissa ei käytännössä ole satanut kylvöjen jälkeen.

Sadot aiheuttaneet isoja pettymyksiä

Satotasot ovat tuottaneet pettymyksiä Ranskassa, Italiassa ja Iso-Britanniassa sekä Keski- ja Kaakkois-Euroopassa. Sen sijaan Espanjassa on saatu todella hyviä satoja. Baltian ja Puolan sadot ovat erittäin matalia ja Saksan ja Skandinavian osalta niitä voidaan kutsua jopa katastrofaalisen heikoiksi. Syysohran laatu on EU-tasolla kohtalainen ja erityisesti Ranskassa pieni jyväkoko on aiheuttanut huolta.  Vehnän laatu vaihtelee paikasta riippuen. Esimerkiksi Puolassa ja Saksassa sakoluvut ja hehtopainot vaihtelevat laidasta laitaan. Tänä vuonna kevätmallasohran laatu aiheuttaa eniten huolta, sillä valkuaispitoisuuden pelätään nousevan korkeaksi matalan satotason takia.

Strategie Grains laski ennustettaan EU:n vehnän tuotannosta (pl. durum) 127,7 milj. tonniin (2017/18: 141,8 milj. tn). EU:n ohran tuotannon ennustetaan laskevan 57,1 milj. tonniin (2017/18: 58,4 milj. tn). EU:n maissin tuotannon Strategie Grains ennustaa nousevan 61,3 milj. tonniin (2017/18: 59,4 milj. tn). EU:n kokonaisviljantuotanto on Strategie Grainsin ennusteen mukaan 282,8 milj. tonnia, kun se viime kaudella oli 298,3 milj. tonnia.  

  • Lähde: Strategie Grains, Grain Report, August 2018