UUTISIA VILJAKETJUSTA

Maailman viljavarastojen povataan laskevan myös ensi kaudella

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 25.5.2018

Kansainvälinen viljaneuvosto IGC ennustaa marginaalista laskua maailman viljantuotantoon 2018/19. Kulutus jatkaa kasvuaan, joten viljavarastojen odotetaan kutistuvan jo toista kautta peräkkäin, alimmilleen neljään kauteen.

Voimakkaimmin laskevat maissivarastot USA:ssa ja Kiinassa. Soijan tuotannon puolestaan ennustetaan nousevan uusiin ennätyslukemiin, mihin Etelä-Amerikan soija-alan kasvu on merkittävimpänä syynä. Kasvua kuluvan kauden 2017/18 tuotantoon tulee 6 %.  

Vehnän hinta vahvistunut, maissin ja soijan heikentynyt

Vilja- ja öljykasvimarkkinoilla on viimeisen kuukauden aikana ollut kahdensuuntaista liikehdintää. Myllyvehnän hinta vahvistui haastavien sääolojen takia. Soijan ja maissin noteeraukset sen sijaan laskivat. Hintojen muutoksia kuvaaja IGC:n GOI-indeksi pysyi muuttumattomana viime kuusta. Hintakehitykseen vaikutti valuuttakurssien muutokset sekä eri vaiheet USA:n ja Kiinan välisissä kauppaneuvotteluissa.

Vehnän alaindeksi nousi 5 % eli korkeimmilleen yli 10 kuukauteen. Vehnän hintaa tuki säähän liittyvät huolet eri puolilla maailmaa. Dollarin kurssin vahvuus vaikutti merkittävimpien alkuperämaiden kilpailukykyyn.

Maissin hinta laski USA:ssa ja Ukrainassa, minkä seurauksena maissin alaindeksi laski ensimmäistä kertaan yli puoleen vuoteen. Laskua viime kuusta tuli tosin vain 1 %. Argentiinan maissin hintoja tuki haastavat korjuuolosuhteet.

Soijan alaindeksi on laskenut 3 % viime kuusta. Soijan FOB-hinnat laskivat Brasiliassa 5 %, mihin syinä olivat viljelijöiden kasvanut myynti-into sekä lieventyneet kauppajännitteet USA:n ja Kiinan välillä.

Rapsin tuotantoon povataan laskua

Maailman rapsin tuotannon ennustetaan laskevan 2 % johtuen pienemmästä tuotannosta EU:ssa ja USA:ssa. Rapsin käytön ennustetaan nousevan 2 %, joten varastotilanne tiukkenee. Ennustetta EU:n rypsin tuotannosta on laskettu 21 milj. tonniin, jolloin laskua viime vuoteen tulisi 0,9 milj. tonnia. EU:n toiseksi suurimmassa rapsin tuottajamaassa Saksassa kuumuus ja kuivuus ovat haitanneet kasvustojen kehitystä.

Kauran tuotanto vakaana

Maailman kauran tuotanto on asettunut vakaalle tasolla viime kausien aikana. IGC:n ennusteen mukaan maailmassa tuotetaan kauraa ensi kaudella yhteensä 23,8 milj. tonnia. Rehukäytön laskiessa kauran kokonaiskulutuksen ennustetaan laskevan niin kuluvalla kaudella kuin pian alkavalla kaudella 2018/19. Elintarvikekulutuksen sen sijaan odotetaan pysyvän vakaana. EU:ssa kauran tuotannon odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla.

Kanadassa kauran hinnat ovat olleet himan alempana, joten kylvöalan ennustetaan laskevan ja tuotannon kutistuvan 7 % 3,5 milj. tonniin. Australiassa poikkeuksellisen kuivat sääolosuhteet ovat hankaloittaneet peltotöitä.

USA:n kaurafutuurit ovat nousseet viimeisen kuukauden aikana 10 %. Kanadassa vientinoteeraukset nousivat 3 % prosentilla, mutta markkinoilla on hiljaista, sillä viljelijät ovat keskittyneet peltotöihin. Australiassa kauran hinta nousi kauden huippuun niin vanhan kuin uuden sadon osalta. Tukea hintoihin tuli kuivuudesta, joka viivästyttää kylvöjä. Euroopassa puolestaan hinnat ovat pysyneet vakaana tai hieman laskeneet.

  • Lähde: IGC, Grain Market Report 5/18