UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvöt pian loppusuoralla – nyt kaivataan sadetta

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 22.5.2018

Kylvöt ovat viimeisen viikon aikana edenneet rivakasti koko maassa. Aurinkoa ja lämpöä on riittänyt eikä muutosta ole lähipäivinä luvassa. Monilla alueilla kylvöt saadaankin tällä viikolla päätökseen. Maiden kuivuminen alkaa kuitenkin olla ongelma ja vaikuttaa myöhäisempien kylvöjen orastumiseen. Tilauksessa onkin lempeitä kevätsateita.

Varsinais-Suomessa viljojen orastuminen on tapahtunut nopeasti, alle viikossa. Härkäpapu on nätisti pinnalla ja sokerijuurikkaat kauniisti taimella monin paikoin. Myös rapsit taimettuneet eikä kirppoja ole vielä havaittu. Syksyllä muokatut maat ovat kuivuneet jo liikaa. Myöhäisemmät kylvöt ovat orastuneet ja taimettuneet epätasaisemmin. Suorakylvetyillä ja kevytmuokatuilla mailla kosteus on säilynyt paremmin. Jos viikon sisällä ei saada sadetta, kasvustot jäävät aukkoisiksi ja kasvu kärsii. Viime viikon torstaina tuli paikallisia ukkoskuuroja ja lyhyessä ajassa jopa yli 30 milliä vettä, mikä kuoretti kylvettyjä maita pahasti. Kuorettumia päästään rikkomaan vasta nyt pahimmilla alueilla, mikä voi olla jo myöhäistä.

Rikkakasviruiskutuksia on tehty ja tehdään parhaillaan.  Rukiin toisella kasvunsääteellä ja tautitorjunnalla on kiire, sillä kehitys on tavallistakin nopeampaa ja ruis tulee tähkälle.

Satakunnassa ensimmäiset kylvöt ovat pienellä oraalla. Osa pelloista alkaa olemaan liian kuivia, mitä aiheuttaa haasteita itämisen suhteen. Ensimmäisiä syysviljojen ruiskutuksia on päästy tekemään jo kaksi viikkoa sitten. Nyt valmistaudutaan korrensäätöön ja tuholaistorjuntaan. Korrensäädekäsittelyn ajankohdan löytämisessä on ollut haastetta, kun vilja kasvaa nyt niin kovaa vauhtia. Korrensääteen kanssa tuleekin nyt olla skarppina, ettei ruiskutusikkuna mene ohi. Rukiit ovat jo lippulehdellä. Myös porkkanan ja juurikkaan viljelijät ovat päässeet hyvin vauhtiin. Ensi viikolla aloitetaan pakasteherneen kylvöt.

Uudellamaalla kylvöt saadaan tällä viikolla päätökseen. Lähinnä luomu- ja suorakylvötiloilla on vielä kylvettävää. Muuten lähinnä viheralaa sekä erikoiskasveja kuten kuminaa ja tattaria on jäljellä. Orastuminen on vielä ollut pääosin tasaista. Heikommin orastuneita kohtia löytyy muun muassa kuivuneilta savi- ja hiesumailta. Kuivuus saattaa vaikuttaa myöhäisempien kylvöjen orastumiseen. Myös talvehtineille kasveille riittävä vedensaanti olisi tällä hetkellä kriittisen tärkeää. Viime kasvukauden kosteuden ja huonojen puintikelien tiivistämät päisteet eivät muokkautuneet helposti, vaan vaativat enemmän muokkausta. Syyskasvien ruiskutukset on tehty. Syysöljykasvit kukkivat parhaillaan.

Kanta-Hämeessä kylvöt ovat loppusuoralla. Orastuminen näyttää vielä varsin hyvältä. Harvat ja paikalliset ukkoskuurot ovat paikoin liettäneet pellon pintaa. Nyt kuivuus on laajalti ongelma ja pellot kaipaavat kipeästi vettä. Päijät-Hämeessäorastuminen kuivuudesta johtuen paikoin epätasaista. Syysviljojen rikat on torjuttu.

Kymenlaaksossa saadaan tällä viikolla kaikki kylvettyä. Osa kasvustoista on orastunut melko tasaisesti, toisaalta on havaittavissa myös kuivuudesta johtuvaa epätasaisuutta. Kaikki kylvösiemenet eivät selvästikään ole menneet kosteaan. Viime viikon torstaina ja perjantaina saatiin vihdoin sateita.  Sademäärät vaihtelivat 6 millistä aina ukkoskuuron myötä tulleeseen 30 milliin. Runsaiden sateiden jälkeen on jouduttu rikkomaan kuorettumia.

Jaettua lannoitusta käytetään aikaisempia vuosia enemmän. Myös peltojen jyräystä on tehty aiempaa enemmän, joka auttoi säilyttämään kosteuden ja edesauttoi tasaista orastumista. Kirpoista on tehty jonkin verran havaintoja, mutta torjuntakynnys ei ole ylittynyt. Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa monet syysviljat näyttäisivät kärsivän typen puutteesta, sillä kasvustot eivät ole reheviä.

Etelä-Pohjanmaalla kevätkynnetyt maat ovat todella kokkareisia ja viimeiset kylvöt kylvetty rutikuivaan maahan. Ensimmäiset kylvöt ovat 2-lehtiasteella ja orastuneet hyvin. Myöhemmin kylvetyt oraat ovat tulleet epätasaisemmin pintaan. Maalajien vaihtelu näkyy orastumisessa. Kylvöt saadaan tällä viikolla tehtyä.

Syysviljojen rikkatorjuntoja on tehty. Korrensäädekäsittelyä on tehty ja tehdään tällä hetkellä. Nyt alkaa olla jo liian kuivaa, mikä aiheuttaa sen, että sivuversoja ei tule eli pensomista tulee vähemmän, mikä vaikuttaa satoon. Tämä korostuu eritoten myöhemmin kylvetyissä lohkoissa.

Pohjanmaalla rypsiä, hieman ohraa ja luonnonhoitopeltoja on vielä kylvämättä. Olosuhteet suosivat myös tällä viikolla, joskin liiasta kuivumisesta alkaa olla jo haittaa. Orastuminen on ollut pääosin tasaista kaikkien lajien osalta. Ruismailta on torjuttu jo rikkoja.

Keski-Pohjanmaalla alueelliset erot ovat suuria. Öljykasveja, vehnää ja kauraa on tähän mennessä kylvetty suhteellisesti eniten. Ohraa puolestaan on eniten kylvämättä. Kylvöt ovat edenneet hyvissä olosuhteissa. Kylvötöissä lähdettiin alkuun liikkeelle ehkä liiankin varovaisesti.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa ensimmäiset kylvöt ovat jo oraalla ja tähän mennessä orastuminen on ollut tasaista. Jatkossa kuivuus voi olla ongelmana myös pohjoisemmilla viljelyalueilla, joten vettä kaivattaisiin.

Keski-Suomessa pellot ovat harvinaisen tasaisesti kuivuneita. Kasvustot ovat orastuneet tasaisesti ja nyt näyttää hyvältä. Syysviljat sen sijaan talvehtivat todella heikosti. Talvi tuhosi lähes puolet kasvustoista, joten niitä kynnetään tai lisäkylvetään. Vettä tarvitaan kuitenkin pikaisesti.  Myös Etelä-Karjalassa ensimmäisten kylvöjen orastuminen on ollut tasaista. Pohjoisosissa ohraa on vielä kylvämättä. Kelit ovat olleet suotuisat, joskin pellot alkavat kuivua liikaa.  

Kylvöjen eteneminen 210518
  • Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati 

Lue myös:
15.5.2018 - Hellesää vauhdittaa kylvöjä

8.5.2018 - Kylvökoneet lähtövalmiudessa – tällä viikolla tapahtuu

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.