UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kylvökoneet lähtövalmiudessa – tällä viikolla tapahtuu

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 8.5.2018

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa tänäkin keväänä kylvöjen edistymistä eri puolilla Suomea asiantuntijaraadin avustuksella. Seuranta starttaa tämän jutun myötä. Kylvöjä on jo aloiteltu Uudenmaan ja Pohjanmaan suotuisimmilla lohkoilla viikonloppuna. Tämän viikon loppupuolella tapahtuu paljon myös muualla maassa.

Kylvöjen aloitus on muutamia päiviä jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Sateet ovat liettäneet maita. Maan märkyys on nyt merkittävin kevättöitä viivästyttävä tekijä, mutta lämmin ja tuulinen sää kuivattaa maata nopeasti. Jos sääolot jatkuvat ennusteiden mukaisesti suotuisina, kylvöt tulevat etenemään joutuisasti. Syystöitä siirtyi keväälle, mikä paikoitellen hidastaa kevättöitä.  

Syyskylvöt ovat talvehtineet joko hyvin tai vaihtelevasti, joskin syyskylvöala jäi viime syksynä pieneksi. Lannoitteiden levitys on maan eteläosissa pitkällä, pohjoisemmassa viljojen lannoitukset ovat alkutekijöissä.  

Äitienpäivänä kylvetään 

Varsinais-Suomessa kylvöt ovat alkamassa, ensin Salon seudulla ja Vakka-Suomessa. Tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa kylvöille päästään koko maakunnassa. Keskiarvosta ollaan myöhässä muutaman päivän tai maksimissaan viikon verran. Toisaalta kylvöt valmistunevat normaaliin aikaan, koska ennuste on erittäin suotuisa ja kylvöjä voidaan tehdä joutuisasti. Maat kuivuvat nyt nopeasti, jos eivät ole päässeet liettymään pahasti. Routa on kuitenkin murustanut maata kevättalven aikana hyvin.

Syysviljoja on vähemmän kuin viime vuonna, joskin alueittaiset erot ovat suuret. Syysöljykasvien ala jäi todella pieneksi. Syyskylvöt ovat talvehtineet alueesta riippuen joko hyvin tai kohtalaisesti. Haastavaa syksyä seurasi suotuisampi talvi.  Heikoimmat kasvustot ovat liian myöhään ja märkään maahan kylvettyjä. Notkopaikoissa, joissa vesi on seissyt pitkään, kasvusto on kuollut. 

Satakunnassa kylvötöitä ei oltu maanantaina vielä aloitettu, mutta lähes normaalissa aikataulussa ollaan yhä. Rukiit talvehtivat melko hyvin, syysvehnät pääosin huonosti. Talvehtimiseen vaikuttivat sääolosuhteiden vaihtelut sekä pakkaskauden lähes lumeton maa. Syyskasvustoja on merkittävästi vähemmän kuin useana aikaisempana vuotena.

Uudellamaalla aikaisimmat ovat jo aloitelleet kylvöjä ja tällä viikolla startataan laajemmalti. Edellisen reilun viikon aikana satoi parina päivinä runsaasti, mikä myöhästi kevättöiden aloittamista. Lannoituksia on tehty jo paljon, mutta kaikilla lohkoilla maa ei ole vielä kestänyt ajamista. Lohkoja on jäänyt muokkaamatta märän syksyn takia. Pelloilla seissyt paljon vettä ja muokkaamattomat lohkot kuivuvat hitaasti. Syksyllä muokatut lohkot ovat kuivuneet tasaisesti. Lunta ja routaa oli pitkään kevääseen. Ilman routaa oltaisiin maan muokattavuuden kanssa ongelmissa.

Syysviljat ovat pääosin hyvässä kunnossa. Heikkojen kasvustojen taustalla on todennäköisemmin huonot kylvöolot kuin talvehtiminen. Märissä paikoissa huomaa selvästi erot.

Myös Kanta- ja Päijät-Hämeessä peltojen märkyys on paikoitellen rajoittanut lannoitteiden levitystä. Kylvöille päästään viikon loppupuolella.

Kymenlaaksossa ensimmäiset kylvöt alkavat tämän viikon aikana. Tavanomaisesta aikataulusta ollaan hieman jäljessä, sillä yleensä ensimmäiset ovat päässeet aloittamaan viimeistään kuun vapun tienoilla Vilkkain kylvösesonki on yleensä äitienpäivänä, mistä ei näillä näkymin tulla juurikaan olemaan myöhässä.

Syyskylvöt ovat talvehtineet alueesta riippuen hyvin tai vaihtelevasti. Runsaat syyssateet pilasivat syyskasvustoja Kymenlaaksossa sekä Itä-Uudellamaalla, mutta lumipeite suojasi pakkasten aikaan.

Maat muokkautuvat viime vuotta huonommin. Routaa oli paikoitellen jopa yli 40 cm, mutta kevätsateet ovat huonontaneet maan rakennetta. Kevätsateiden ja roudan vaikutus korostuu savialueella. Kasvustoja jäi syksyllä jonkin verran puimatta, mikä hankaloittaa kevättöitä. Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa korjaamatta jääneitä kasvustoja on paikoin poltettu.

Keski-Suomessa kylvöt alkavat ensi viikonlopun tienoilla, joten ollaan tavanomaisessa aikataulussa. Pohjavedet ja järvet poikkeuksellisen ylhäällä, mikä vaikeuttanee kylvämistä tietyillä alueilla. Syyskylvöjä on vähän ja ne näyttävät harvoilta. Maa oli syksyllä märkä, olkimassaa oli paljon ja kasvusto jäi kylmän syksyn takia lyhyeksi.

Etelä-Pohjanmaalla kylvöjä on saatu alkuun ja loppuviikolla alkaa toden teolla Etelä-Pohjanmaan parhailla alueilla. Lannan ja lannoitteiden levitykset ovat alkaneet, kun peltojen kantokyky on parantunut. Monella tilalla vanha kasvusto tulee tuhota ennen uutta kylvöä, mikä tuo paljon lisätyötä. Syyskylvöt ovat talvehtineet kohtalaisesti.

Pohjanmaalla sulamisvedet olivat pitkään pellolla. Kylvöjä on aloitettu tavanomaisessa aikataulussa tämän viikon maanantaina. Maa on ollut yllättävän kylmää ja jäiden kerrotaan lentäneen vielä viime viikonloppuna kyntäessä.

Keski-Pohjanmaalla kylvöjä aloitellaan äitienpäivän jälkeen eli suurin piirtein normaalissa aikataulussa. Nurmien paikkauskylvöjä on jo tehty. Viime viikon sade hidasti peltojen kuivumista. Routaa ei ole juurikaan.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa talvi oli tasainen eikä kasvustoihin tullut esimerkiksi jääpoltevaurioita. Huonokuntoisia lohkoja tullaan kunnostamaan. Kevätkynnöt ovat hieman myöhässä ja viljojen lannoituksia on tehty vasta vähän. Nurmien lannoituksia on aloitettu.

Pohjois-Savossa kylvöt alkavat ensi viikolla, jos kelit pysyvät kohdallaan. Korjaamatta jäänyt sato hidastaa kevättöitä ja syystöitä siirtyi paljon keväälle.

Etelä-Karjalassa lumipeite kasvuston päällä suojasi syyskasvustoja pakkasvaurioilta. Puolet lannoituksista tehty. Kylvöt alkavat tällä viikolla normaalissa aikataulussa. Pohjois-Karjalassa maa on nyt sula ja läpeensä märkä. Maan kunnostus kylvökuntoon eli peltoon jääneen sadon poisto ja kyntö ovat kevättöiden ensimmäisiä vaiheita. Tekemättömät syyskynnöt myöhästyttävät kevättöitä hieman. Toiveena on pitkä poutajakso.

Kylvöt 070518

        

  • Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati

Vilja-alan yhteistyöryhmä seuraa kevätkylvöjen etenemistä myös tänä keväänä. Tämä epävirallinen seuranta on toteutettu sitä varten kootun asiantuntijaraadin avulla. Raatilaisilta kysellään arvioita kylvöjen etenemisestä kunkin viikon alussa. Raatilaisina on mm. viljakaupan sekä tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajia sekä viljelijöitä.