UUTISIA VILJAKETJUSTA

Hellesää vauhdittaa kylvöjä

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 15.5.2018

Kylvökausi starttasi viime viikolla toden teolla. Kylvämään on päästy poikkeuksellisissa hellekeleissä. Lämmin keli on kuivattanut peltoja ja työt ovat edenneet ripeästi. Jaksamisen kannalta monelle tilalle on helpotus, kun sesongin sääolosuhteet ovat vihdoin suotuisat.

Uudellamaalla sekä Kanta -ja Päijät-Hämeessä kylvöt aloitettiin hieman myöhässä tavanomaisesta, mutta nyt on kiritty kiinni. Aurinkoinen ja kuuma sää on kuivattanut pinnat koviksi, joten lohkot vaativat paljon äestämistä. Uudellamaalla tilakohtainen vaihtelu on suurta – joillakin tiloilla on jo valmista, kun toiset eivät vielä ole aloittaneet. Kylvöjärjestystä on määrännyt myös se, missä järjestyksessä pellot kuivuvat. Huhtikuun runsaat vesisateet liettivät kynnettyjen maiden pintaa.

Varsinais-Suomessa kylvöt ovat edenneet erittäin nopeasti niiden alettua. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Myös se, käsiteltiinkö peltoa syksyllä, vaikuttaa töiden etenemiseen. Pellot kuivuvat epätasaisesti ja märkiä kohtia esiintyy monin paikoin. Syyskynnetyt maat ovat melko liettyneitä ja muokkaus on poikkeuksellisen työlästä. Ajokertoja tarvitaan enemmän kuin yleensä. Pohjalta useimmat maat ovat vielä kosteita, mutta muokatut lohkot kuivuvat nopeasti. Poudan jatkuessa on kuitenkin vaarana, että osa kuivuu liikaa. Sänkimaissa on vielä paljon kosteutta ja suorakylvöt ovat aluillaan. Peltoja on jyrätty kosteuden säästämiseksi kylvön jälkeen.

Monella tilalla on tavoitteena saada viljat, rapsit, herneet ja härkäpavut tämän viikon aikana kylvettyä, koska säätyyppi saattaa muuttua. Rypsit ym. saattavat jäädä myöhäisemmäksi.

Myös Satakunnassa ollaan kiritty kovaa vauhtia ja kiritään tällä viikolla vielä lisää. Jos säätiloihin ei tule suuria muutoksia, niin ensi viikon alussa oltaneen jo loppusuoralla. Pellot ovat osin kosteita, toisaalla taas savikot uhkaavat kuivua liiaksi. Aikaisia ohria on kylvetty eniten ja jonkin verran kauraa ja vehnää. Helteet olisivat voineet osua myös hieman myöhemmäksi, niin olisi saatu hyvä lähtö kasveille. Toivotaan lämpöä ja kosteutta sopivassa suhteessa!

Kymenlaaksossa oli äitienpäivänä täysi vauhti päällä. Maat tuntuvat muokkaantuvan normaalisti. Lannoituksesta ja siemenen laadusta tingitään joillakin tiloilla, koska huono viime vuosi vei tilat taloudellisesti heikkoon jamaan. Etelä-Karjalassa kevät tuli rytinällä. Pellot olivat pitkään märkiä, joten vielä ollaan hiukan jäljessä tavanomaisesta. Nyt poutasää on kuitenkin kuivattanut maata, joten loppuviikosta kylvöt lähtevät kunnolla käyntiin.

Etelä-Pohjanmaalla kevättyöt ovat erinomaisten olosuhteiden ansiosta melkoisessa vauhdissa – ”yötä päivää ajetaan ja mikäs näillä keleillä ajellessa”. Pellot ovat kuivia ja lannoitteet on käytännössä levitetty. Samaan aikaan kylvöjen kanssa on kynnetty ja ajettu lietettä. Kylvettynä on mm. kauraa, rapsia, vehnää ja ohraa. Tämän kevään rapsit on kylvetty viikonlopun aikana, rypsiä on vielä paljon kylvämättä.

Keski-Pohjanmaalla aloitettiin viime viikolla ja tällä viikolla on jo täysi tohina päällä. Ollaan jopa muutama päivä tavanomaisesta edellä. Kevätvehnää on kylvetty eniten. Nurmet ja syyskylvöiset kasvit on pääosin lannoitettu. Perhonjokilaaksossa nurmien lannoitus on vielä kesken. Kevätkyntöjä on tehty melko paljon, sillä talviaikaisen kasvipeitteisyyden ala oli suuri.

Pohjanmaalla kevättyöt ovat tavanomaisessa aikataulussa ja kylvöt on aloitettu koko maakunnan alueella. Eniten on kylvetty kevätrapsia, härkäpapua ja myös vehnää sekä kauraa. Kylvämättä on eniten ohraa. Erinomaisesta säästä huolimatta osa lohkoista on kuitenkin vielä märkiä ja kuivumiseen voi mennä tovi.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kylvöt on aloitettu viikonlopun aikana ja nyt on täysi rähinä päällä. Nurmien lannoitus ja täydennyskylvöt ovat loppusuoralla, kyntöjä tehdään ja kylvöt etenevät. Eniten on kylvetty kauraa. Nyt on pitkästä aika tavanomainen kevät.

Keski-Suomessa pellot ovat kuivuneet hyvin ja ollaan normaalissa aikataulussa. Kylvöt ovat olleet muutaman päivän täydessä vauhdissa. Kevätvehnää ja kauraa kylvetään, ohran kylvöt ovat alkamaisillaan. Rypsin vuoro on loppuviikolla. Toivottavasti saadaan viikon sisällä vähän sadetta. Syysvehnä- ja ruispelloista on kynnetty neljännes, sillä ne eivät talvehtineet.

Pohjois-Savossa kylvöt on aloitettu ohralla ja kevätvehnällä. Nyt ollaan tavanomaisessa aikataulussa. Järvien ja jokien vedet korkealla, mikä hidastaa ranta-alueiden aloitusta. Lämpimän ja jopa helteisen sään ansiosta kevyet maat kuivuvat nopeasti. Ylä-Savossa ollaan kylvöissä ehkä jopa hieman etuajassa, vaikka vielä ollaan alussa eikä osa ole vielä aloittaneet. Tarvikehankinnat jäänyt osalla melko myöhään, mihin syynä saattaa olla heikko rahoitustilanne.

Kylvöjen eteneminen 14052018

Huom.! Taulukkoa tarkastellessa on huomioitava alueiden sisäiset ero. Taulukko on suurtaa antava ja perustuu asiantuntija-arvioihin.  

  • Lähde: VYR-kylvöseurannan asiantuntijaraati

Lue myös 8.5.2018 - Kylvökoneet lähtövalmiudessa – tällä viikolla tapahtuu