UUTISIA VILJAKETJUSTA

Euroopan satopotentiaali tyydyttävä, Keski- ja Kaakkois-Euroopassa kuivuus huolettaa

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 11.5.2018

Syysvehnä- ja syysohrakasvustot ovat pääosin hyvässä kunnossa eri puolilla Eurooppaa, vaikka kuivuushuolia esiintyy. Märkä ja kylmä kevät viivästytti kasvustojen kehitystä ja kevätkylvöjen aloitusta, mutta nyt lämmenneet kelit ovat parantaneet tilannetta. Ranskalainen konsulttitalo Strategie Grains nostikin ennustettaan EU:n viljantuotannosta.

Espanjassa kasvustojen kunto on parantunut ja myös Ranskasta sekä Italiasta odotetaan korkeahkoja satoja. Iso-Britanniassa, Saksassa ja Puolassa kasvustot ovat kohtuullisen hyvässä kunnossa, vaikka märän ja pitkään jatkuneen talven jäljet ovat yhä näkyvissä.  Myös Skandinaviassa ja Baltian maissa vähäisten syyskasvustojen kunto on pääosin hyvä.

Vaikka syysviljat olivat Keski-Euroopassa (Tsekit, Itävalta, Slovakia, Unkari) sekä Kaakkois-Euroopassa (Romania ja Bulgaria) hyvässä kunnossa vielä toukokuun alkupuolella, saattaa kuivuus pian vaurioittaa kasvustoja, jos tämänhetkinen kuuma ja kuiva sää jatkuu.   

Kevätkylvöt viivästyivät Euroopassa, nyt ollaan jo pitkällä

Kevätohran kylvöt sujuivat Euroopassa vikkelään huhtikuussa, vaikka kylvöjen aloitus viivästyi. Baltiassa kylvöt sujuivat suotuisissa olosuhteissa. Kevätvehnän- ja ohran kylvöt olikin toukokuun alkupuolella saatu päätökseen suurimassa osassa Baltiaa. Vain Baltian pohjoisosissa oli vielä kylvettävää.  

Ruotsissa kevätohran kylvöt pääsivät kuivan ja leudon sää ansiosta hyvään vauhtiin huhtikuussa. Maan eteläosissa kevätohran kylvöt olikin saatu tehtyä toukokuun alussa. Ruotsin pohjoisemmilla viljelyalueilla huhtikuun lopun sateet viivästyttivät kylvöjen etenemistä.  

Myös maissin kylvöt alkoivat tavanomaista myöhemmin Ranskassa, Portugalissa, Espanjassa, Italiassa sekä Kaakkois-Euroopassa. Läntisessä Euroopassa maissin kasvuolosuhteet ovat hyvät, mutta keskisessä ja Kaakkois-Euroopassa kuivuustilannetta tulee seurata.   

EU:n tuotantoennustetta korotettu 

Strategie Grains laski ennustettaan EU:n vehnän tuotannosta 140,8 milj. tonniin (2017/18: 141,9 milj. tn). Laskua viime kuun arviosta tuli 0,2 milj. tonnia. Ohran osalta tuotantoennustetta nostettiin (+ 0,4 milj. tn) 62,2 milj. tonniin (2017/18: 58,4 milj. tn). Ennustetta maissin tuotannosta nostettiin (+ 0,2 milj. tn) 60,9 milj. tonniin (2017/18: 59,4 milj. tn). Strategie Grainsin ennuste EU:n kokonaisviljantuotannosta on 303,8 milj. tonnia (2017/18: 298,6 milj. tn).  

  • Lähde: Strategie Grains, May 2018