UUTISIA VILJAKETJUSTA

USDA: Maailman maissi- ja soijavarastot laskussa, vehnävarastot nousussa

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 11.4.2018

USA:n maatalousministeriö USDA ennustaa maailman vehnävarastojen nousevan uuteen ennätykseen 271 milj. tonniin kuluvalla kaudella 2017/18. Soijan ja maissin osalta varastoennustetta sen sijaan laskettiin odotetusti. Lasku oli linjassa Argentiinan satoennusteiden tippumisen kanssa. Tiedot ilmenevät USDA:n eilen julkaisemasta kuukausittaisesta kysyntä-tarjonta -raportista.

USDA povaa maailman vehnän tuotannon nousevan kuluvalla kaudella lähes 760 milj. tonniin, joka on kaikkien aikojen ennätys. Vehnän kulutuksen odotetaan vastaavasti nousevan EU:n ja Indonesian käytön kasvaessa, vaikka Iranissa, Intiassa ja USA:ssa kulutuksen odotetaankin laskevan.

Venäjän vehnän vienti ennätyskorkealla

USDA nosti jälleen ennustettaan Venäjän vehnän viennistä, tällä kertaa 1 milj. tonnilla 38,5 milj. tonniin. Kasvua viime kauden ennätykseen tulee peräti 10 milj. tonnia. Venäjä vie edelleen sijaa EU:lta ja muilta viejiltä useilla eri markkinoilla. Myös Argentiinan ja Kazakstanin vehnän vienti kasvoi.

Ennustetta EU:n vehnän viennistä on laskettu 24 milj. tonniin. Viime kaudella vehnää vietiin EU:sta yli 27 milj. tonnia ja tätä edeltävällä kaudella lähes 35 milj. tonnia. Toisaalta myös varastoennustetta on laskettu, mihin EU:n sisäisen kulutuksen vahvistuminen on syynä.

Maissivarastot kutistuvat

Ennustetta maailman maissivarastojen koosta laskettiin hieman alle 198 milj. tonniin. Maissin tuotannon on povattu laskevan Argentiinassa ja Brasiliassa johtuen kuivuudesta, joka on heikentänyt satoja ja pienentänyt kylvöalaa Brasiliassa. USDA ennustaakin näiden maiden maissin tuotannon jäävän kauas viime vuoden ennätyslukemista. Samalla myös maissin viennin näistä maista ennustetaan laskevan, mikä saattaa pönkittää USA:n maissin vientiä seuraavan markkinointikauden alkupuoliskolla.

Soijavarastot pienoiseen laskuun

USDA laski ennustettaan maailman soijan tuotannosta viime kuusta peräti 6,1 milj. tonnilla vajaaseen 335 milj. tonniin. Maailman soijavarastojen ennustetaan kutistuvan viime kuun arviosta 3,6 milj. tonnilla 90,8 milj. tonniin. Soijafutuurit lähtivätkin Chicagossa nousuun raportin julkistuksen jälkeen.

Argentiinassa pitkään jatkunut kuivuus näkyy myös USDA:n raportissa. Ennustetta Argentiinan soijantuotannosta on laskettu viime kuusta 7 milj. tonnilla 40 milj. tonniin. Kuivuus vaikutti dramaattisesti kasvustojen satopotentiaaliin. USDA:n päivitetty ennuste on nyt lähellä markkinoiden arvioita, joka on 38 milj. tonnia. Brasiliaan sen sijaan povataan 115 milj. tonnin ennätyssatoa, sillä maan merkittävimmälle soijan tuotantoalueelle saatiin suotuisia sateita kasvukaudella.

  • Lähteet: USDA, Agrimoney