UUTISIA VILJAKETJUSTA

Kevätkylvöt myöhässä Euroopassa – syysviljat hyötyvät lämpötilojen noususta

Katariina Mattila (katariina.mattila a vyr.fi), 20.4.2018

Maaliskuu oli Euroopassa märkä ja kylmä. Huhtikuussa sääolot ovat lämmenneet ja sademäärät laskeneet, mikä tekee hyvää niin syysviljakasvustoille kuin kevättöiden etenemiselle. Ranskalaisen analyytikkotalo Strategie Grainsin mukaan eteläisen Euroopan syysviljat ovat pääosin hyvässä kunnossa. Euroopan pohjoisosissa kasvustojen kunto vaihtelee enemmän.

Syysviljat ovat pääosin hyvässä kunnossa suuressa osassa Eurooppaa. Unkarissa, Romaniassa ja Bulgariassa satopotentiaali on tällä hetkellä erittäin korkealla, keskisessäkin Euroopassa tilanne näyttää kohtuullisen lupaavalta. Sen sijaan läntisessä Euroopassa, kuten Ranskassa liiallinen märkyys on laskenut ennusteita. Skandinaviassa ja Baltian maissa syyskasvustojen kunto on heikentynyt viime syksyn haastavien kylvöolosuhteiden sekä myöhäisen talven seurauksena. Merkittävistä talvituhoista ei kuitenkaan ole raportoitu.  

Kevätohran kylvöt viivästyneet

Kevätohran kylvöt ovat huomattavasti jäljessä tavanomaisesta valtaosassa Eurooppaa. Ranskassa viljelijät eivät pysty toteuttamaan kaikkia kylvösuunnitelmiaan märästä ja myöhään venyneestä talvesta johtuen. Britanniassa sateet ovat viivästyttäneet ohran kylvöjä. Skandinaviassa ja Baltian maissa kylvöt ovat juuri startanneet.  

Stategie Grainsin ennuste EU:n vehnän tuotannosta seuraavalle kaudelle 2018/19 on 141 milj. tonnia (2017/18: 141,7 milj. tonnia). Laskua viime kuun ennusteeseen tuli, mutta vain 0,1 milj. tonnia. Maissin osalta Strategie Grains ennustaa 60,7 milj. tonnin satoa (2017/18: 59,5 milj. tn). Ohrasadon kooksi povataan 61,8 milj. tonnia (2017/18: 58,5 milj. tn). Ohran osalta tuotantoennustetta on laskettu viime kuusta 0,2 milj. tonnilla. Ennuste EU:n kokonaisviljantuotannosta 2018/19 on nyt 303,5 milj. tonnia eli 0,4 milj. tonnia pienempi kuin viime kuussa (2017/18: 298,7 milj. tn). 

  • Lähde: Strategie Grains, Grain Market Report April 2018